LEZING GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE VAKBEWEGING

Geplaatst op 13 april 2006
Historicus Sjaak van der Velden spreekt  over de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging n.a.v. het honderdjarig bestaan van de FNV. 
Historicus Sjaak van der Velden spreekt  op 7 mei  vanaf 14.00 uur over de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging n.a.v. het honderdjarig bestaan van de FNV.  Op 1 januari 2006 is het precies honderd jaar geleden dat het NVV, voorloper van de huidige FNV, werd opgericht.
Van der Velden schreef n.a.v. dit jubileum het boek Werknemers georganiseerd. Een geschiedenis van de vakbeweging bij het honderdjarig jubileum van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). 
In dit boek komt de gehele geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging aan de orde, dus ook van het CNV en de Katholieke vakorganisaties.
Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat vakbondsvertegenwoordigers ook op het hoogste niveau meepraten en meebeslissen over de voorwaarden en omstandigheden waaronder mensen in Nederland werken. Dat is wel eens anders geweest. De mensen die de eerste vakbonden oprichtten deden dat in hun vrije tijd na een dag hard werken. Men werkte vaak zo’n 14 uur per dag, zes dagen in de week, zonder vakanties.
De meeste bazen wilden helemaal niet praten met vakbondsmensen: ze ontsloegen ze liever. De verandering naar de huidige situatie is niet zonder slag of stoot gegaan. Vaak is er bittere strijd voor geleverd.
In Van der Veldens boek Werknemers in actie. Twee eeuwen stakingen, bedrijfsbezettingen en andere acties in Nederland (waarop hij in 2000 promoveerde) wordt de betekenis van actie-voeren voor de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging onderzocht. Uiteindelijk is, ondanks de euforie van de ‘nieuwe economie’ van eind jaren negentig, de noodzaak van het bestaan van een sterke vakbeweging nog steeds actueel, evenals de noodzaak om daarvoor af en toe, als het nodig is, strijd te leveren.
Prijs € 5,-           
7 mei, 14.00 uur
De Burcht – Vakbondsmuseum
Henri Polaklaan 9
1018 CP Amsterdam
De Burcht (voorheen het Vakbondsmuseum) is een instelling die zich bezig houdt
met actualiteit en geschiedenis van arbeidsverhoudingen in Nederland.  Daarnaast
biedt de Burcht een veelzijdig cultureel aanbod voor een algemeen in cultuur
geïnteresseerd publiek: lezingen, tentoonstellingen, stadswandelingen, excursies,
muiziek en een inloopkoor. Dit alles is te beleven in de monumentale, door
Berlage ontworpen, ‘Burcht’ van de voormalige Diamantbewerkersbond
www.deburcht-vakbondsmuseum.nl

Bericht geplaatst in: nieuwtje