TENTOONSTELLING: WIE KAN IK NOG VERTROUWEN?

Geplaatst op 14 april 2006
Wie kan ik nog vertrouwen is de eerste tentoonstelling die geheel is gewijd aan de vervolging en het verzet van homoseksuelen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wie kan ik nog vertrouwen? vertelt het verhaal van vervolging en verzet van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in nazi-Duitsland en bezet Nederland. De tentoonstelling is gebaseerd op recent onderzoek en schetst met persoonlijke getuigenissen en uniek beeldmateriaal een beklemmend beeld van die tijd. Een terugblik die ook vraagtekens plaatst bij de tegenwoordige tijd: kunnen homoseksuelen blijven vertrouwen op rechtsbescherming of worden veroverde vrijheden ingeleverd? Hoe zal de samenleving zich opstellen tegenover groeiende intolerantie?
 
Verzetsboek - Tijdens de opening op 21 april wordt Het begint met nee zeggen - Biografieën over verzet en homoseksualiteit 1940-1945 gepresenteerd. In het boek van de redacteuren Klaus Müller en Judith Schuyf staan portretten van Nederlandse homoseksuelen die actief waren in het verzet. Samen met het in 2005 verschenen Doodgeslagen, doodgezwegen - Vervolging van homoseksuelen door het nazi regime 1933-1945 vormt het boek de basis voor de tentoonstelling. Beide publicaties worden uitgegeven door Schorer Boeken in Amsterdam.
 
Initiatiefnemer van de tentoonstelling, die is samengesteld door Klaus Müller, is het International Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA). De tentoonstelling en de boeken werden gerealiseerd dankzij de Rechtsgelden Homoseksuelen WOII, die door het Ministerie van VWS in 2002 onder meer zijn toegekend aan deze projecten.
 
Data en locaties - Wie kan ik nog vertrouwen? is van 21 april tot 20 juni te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork (
www.kampwesterbork.nl). Daarna staat de tentoonstelling van 21 september 2006 tot 14 januari 2007 in het Verzetsmuseum Amsterdam en later in 2007 in het Verzetsmuseum Leeuwarden en Nationaal Monument Kamp Vught.
 
De website van de tentoonstelling:
www.vertrouwen.nu
 
Bericht geplaatst in: nieuwtje