OPENSTELLING PRINSES JULIANA-KAMER

Geplaatst op 4 juli 2006
Vanaf vrijdag 7 juli aanstaande wordt voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo de Prinses Juliana-kamer opengesteld voor publiek.
julianakamerVanaf vrijdag 7 juli aanstaande wordt voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo de Prinses Juliana-kamer opengesteld voor publiek. Met de herinrichting van de zit-slaapkamer uit de jeugdjaren van Koningin Juliana wordt aan het verhaal van driehonderd jaar bewoningsgeschiedenis van Paleis Het Loo een generatie toegevoegd. 

Prinses Juliana bracht haar jeugdjaren door op Paleis Het Loo, tot aan haar huwelijk in 1937, waarna zij met Prins Bernhard haar intrek nam op Paleis Soestdijk. Na haar overlijden in 2004 konden enkele meubelstukken van Paleis Soestdijk terugkeren naar haar voormalige meisjeskamer op Het Loo. De inrichting van deze kamer geeft nagenoeg de oorspronkelijke situatie van 1927 weer.


Nationale Lathyrus Tentoonstelling op 7, 8 en 9 juli

Ter gelegenheid van de openstelling van de Prinses Juliana-kamer wordt Paleis Het Loo drie dagen lang voorzien van kleurrijke bloemwerken waarin haar lievelingsbloem Lathyrus is verwerkt. De bloemstukken zijn opgemaakt in de rieten bloemenmanden die de jonge Juliana op Het Loo waren aangeboden, en die bewaard bleven in de paleisdepots. Speciaal in de Prinses Juliana-kamer kan men genieten van Lathyrus van bijzondere kwaliteit, afkomstig uit de kwekerij van Paleis Soestdijk. In deze kwekerij is jarenlang Lathyrus geteeld in allerlei variëteiten, onder andere prachtige Lathyrusrassen uit de Spencergroep, die nu nergens anders meer te zien zijn. Juliana kon hier naar eigen believen boeketten met haar lievelingsbloem samenstellen.


Daarnaast is op 7, 8 en 9 juli in het Stallencomplex de Nationale Tentoonstelling van de Nederlandse Lathyrus Vereniging te zien. De verschillende inzendingen zijn gejureerd door de Vaste Keuringscommissie uit Aalsmeer. De tuindienst van Paleis Soestdijk behoort tot de trouwe inzenders van de jaarlijkse wedstrijd en is ook dit maal van de partij met de oude rassen uit de eigen kwekerij. Daarnaast zijn inzendingen te bewonderen van onder meer het Wellantcollege MBO uit Aalsmeer en diverse amateurkwekers. Nieuwe variëteiten op de expositie zijn bloemen met klinkende namen, zoals de Jewel, Pink Pearl, Scarlet en First Flame.Bericht geplaatst in: nieuwtje