Vorsten

Geschiedenis van vorstelijke personen en geslachten.

In het Engelse graafschap Durham hebben historici een zeldzaam handvest uit het jaar 1200 teruggevonden.

Juliana was temperamentvol, warrig, gelovig en goedgelovig in een wereld die door mannen werd gedomineerd.

Een grootse expositie in de Hermitage in Amsterdam.

Willem Fredrik, de zoon van de in 1795 gevluchte stadhouder Willem V, keerde in 1813 terug. Met de intentie om koning te worden. Maar hij was niet de enige kandidaat...

“Dit ambt is niet verworven. Het is een functie, waar geen mens om vragen zou. Waarvan zichtbaar is de uiterlijke glans, maar veelal niet de last en zelfbeperking zonder onderbreken.”

Het vorige week geopende graf van Willem Van Oranje blijkt leeg te zijn.

Anton van der Lem over de rol van Willem Van Oranje in de Opstand

Beatrix 70 jaar

31 januari 2008

Beatrix is jarig!

Willem Van Oranje

27 oktober 2006

Deze bijdrage gaat niet over de persoon van Willem van Oranje, maar over didactische tips voor de televisiereeks die in 1984, het herdenkingsjaar van de moord op Willem, zoveel stof deed opwaaien.

Paleis Het Loo heeft een bijzonder staatsieportret van koningin Juliana uit 1950 in ontvangst genomen. Het schilderij is een geschenk van de SNS-bank, die het werk vele jaren in bezit had.

Vanaf vrijdag 7 juli aanstaande wordt voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo de Prinses Juliana-kamer opengesteld voor publiek.

Een halsketting van de Russische keizerin Catharina de Grote is in Geneva geveild.

Wist je dat Beatrix Burggraaf van Antwerpen is? En Barones van Besançon? En dat dit beide adellijke titels zijn die in vroeger tijden door de Oranjes gevoerd werden?

De brieven die Willem van Oranje schreef en ontving, zijn binnenkort te vinden op internet. Dit heeft de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO woensdag gemeld.

In zijn jonge jaren werd er meerdere keren voor zijn leven gevreesd; een keelaandoening maakte het hem als peuter moeilijk en in zijn studententijd was een longinfectie de boosdoener.

Niemand van het 'gewone volk' zal ooit de grafkelder in Delft kunnen bezoeken. De NOS heeft een animatie gemaakt, om toch inzicht te geven in de 2 ruimtes.

De overwonnen keizer leefde op St.Helena van 1815 tot 1821. Over deze verbanningstijd zijn een flink aantal boeken verschenen. Het waren bijna alle leden uit het gezelschap van Napoleon...

Engelse monarchen

8 januari 2004

A successful ruler was like a gardener training an apple tree: he might prune and cut back, select and encourage, but he could work only with what was already there.

Floris V

8 mei 2002

Floris werd geboren op 24 juni 1254 en groeide op onder de voogdij van zijn oom Floris en zijn tante Aleid – zijn vaders zuster - zij liet hem naar school gaan waar hij Frans en Diets leerde.