LEZING WILLEM VAN ORANJE

Geplaatst op 7 maart 2008 door Reinard Maarleveld
Anton van der Lem over de rol van Willem Van Oranje in de Opstand

Op donderdag 13 maart organiseren Stichting Leidschrift en Historische Studie Vereniging Leiden een lezing van Anton van der Lem. Hij zal spreken over de rol van Willem van Oranje tijdens de Nederlandse Opstand. Was de Opstand misgelopen als Willem van Oranje er niet was geweest? Heeft Nederland zijn onafhankelijkheid aan hem te danken? Op deze vragen zal Anton van der Lem een antwoord proberen te geven in zijn lezing over De onmisbaarheid van Willem van Oranje.

Anton van der Lem (1954) studeerde geschiedenis in Amsterdam en promoveerde in Leiden op een proefschrift over Johan Huizinga's beeld van de Republiek. Zijn publicaties betreffen vooral de geschiedenis van de Nederlandse Opstand en de beeldvorming daarvan in de geschiedschrijving. Hij is als conservator oude drukken werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Leiden en daarnaast eindredacteur van de website van de Universiteit Leiden over de Tachtigjarige Oorlog (zie adres site onderaan dit artikel).

De lezing zal plaatsvinden in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, zaal 028 en vangt aan om 20.30 uur. Aansluitend is er een borrel. De lezing vindt mede plaats naar aanleiding van het meest recente themanummer van Leidschrift, Helden des Vaderlands, heldenverering in Nederland door de eeuwen heen.

Leidschrift en HSVL hopen u op deze avond te mogen verwelkomen.

Over Leidschrift
Leidschrift is een zelfstandig wetenschappelijk historisch tijdschrift, verbonden aan het Instituut voor geschiedenis van de Universiteit Leiden. Leidschrift verschijnt drie maal per jaar in de vorm van een themanummer en biedt hiermee al ruim twintig jaar een podium voor levendige historiografische discussie.

De lezing De onmisbaarheid van Willen van Oranje wordt georganiseerd in samenwerking met Historische Studie Vereniging Leiden. Met deze samenwerking hopen wij aan de wieg te staan van een nieuwe traditie waarmee wij onze leden en abonnees een nog breder scala aan geschiedschrijving in de ruimste zin des woords willen bieden.

Website Anton Van der Lem over de Opstand: dutchrevolt.leidenuniv.nl
Leidschrift: www.leidschrift.nl

Bericht geplaatst in: nieuwtje