LEZING BOSCH IN DEN BOSCH

Geplaatst op 30 oktober 2006
Op zondag 12 november om 14:00 uur kunt u luisteren naar een lezing van Jan van Laarhoven, directeur Noordbrabants Museum, over de laatmiddeleeuwse schilder Jeroen Bosch die in 's-Hertogenbosch woonde en werkte

Op zondag 12 november om 14:00 uur kunt u luisteren naar een lezing van Jan van Laarhoven, directeur Noordbrabants Museum, over de laatmiddeleeuwse schilder Jeroen Bosch die in 's-Hertogenbosch woonde en werkte. Daarna kunt u de presentatie De wereld van Bosch bezoeken met schilderijen van navolgers van deze wereldberoemde kunstenaar of een stadswandeling maken m.b.v. de in het museum verkrijgbare Jeroen Bosch wandeling.


De lezing valt uiteen in twee delen. Vóór de pauze wordt aandacht besteed aan de tijdgeest van de Late Middeleeuwen in Noordwest-Europa. Hier wordt een beeld gegeven van de ingrijpende veranderingen in dit tijdvak op zowel de materiële als de geestelijke cultuur. Na de pauze wordt ingezoomd op de stad 's-Hertogenbosch en op de figuur van Jeroen Bosch. Daar wordt besproken hoe de vele veranderingen in Europa gestalte kregen in 's-Hertogenbosch en in het werk van haar belangrijkste kunstenaar Jeroen Bosch.


Na afloop van de lezing kunt u een bezoek brengen aan de presentatie De wereld van Bosch. In het paleis zijn permanent drie zalen opengesteld met kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van Bosch. In de context van die objecten presenteert het museum elf 16de-eeuwse panelen van navolgers van Jeroen Bosch die zich door zijn werk hebben laten inspireren. Bij mooi weer kunt u ook een stadswandeling maken. Het unieke middeleeuwse karakter van 's-Hertogenbosch leert men kennen als men in het spoor van Jeroen Bosch door eeuwenoude, smalle straten van de binnenstad loopt. Men ziet prachtige gevels van historische panden, de markt met het oude woonhuis van Bosch, het Zwanenbroedershuis en natuurlijk de schitterende Sint-Jans Kathedraal. De Jeroen Boschwandeling is verkrijgbaar in de museumwinkel voor ? 2,-.


U kunt plaatsen reserveren voor de lezing door te bellen met het secretariaat, telefoonnummer 073-6877877. Toegangsprijs voor de lezing bedraagt ? 2,00, exclusief toegangsprijs voor het museum. De toegangsprijs tot het museum bedraagt ? 7,- waarbij allerlei kortingsregelingen gelden (zie ook http://www.noordbrabantsmuseum.nl/).

Bericht geplaatst in: nieuwtje