NIJENBEEKMIDDAG 2007 GROOT SUCCES!

Geplaatst op 21 april 2007
De Werkgroep Nijenbeek organiseerde op zondag 15 april voor de tweede keer een ‘Open Dag’ voor de aan de rivier de IJssel gelegen ruïne. Hoogtepunt van de middag was de onthulling van een informatiebord over de Nijenbeek.

nijenbeek 4.jpgDe Werkgroep Nijenbeek hoopte op veel bezoekers en die wens is uitgekomen. Tussen twee en vier uur in de middag trokken naar schatting ruim zeshonderd mensen naar het kleine pleintje bij de Nijenbeek, waar ooit eens een grote voorburcht stond. Het mooie weer en de muzikale omlijsting van de middag door Klein Vergiet lijken als een magneet te werken. Dagjesmensen, liefhebbers, toevallige voorbijgangers, ambtenaren, leken en historici: iedereen weet elkaar te vinden voor de Nijenbeek. Een roek, ogenschijnlijk één van de huidige bewoners van de ruïne, vliegt verschikt weg voor al die aandacht. Stefan Rutgers, voorzitter van de Werkgroep Nijenbeek, loopt daarentegen met een tevreden blik tussen de mensenmassa. ‘Zoveel mensen, dit is fantastisch! We hadden op aardig wat mensen gerekend, maar dit hadden we niet verwacht!’

dsc02091.jpgKlokslag drie uur start de onthulling van het fraaie, handgemaakte informatiebord, van de hand van werkgroeplid Otto Bouwmeester. Bouwmeester heeft ook de illustraties verzorgd voor de nieuwe Nijenbeekfolder, die onder het publiek gretig aftrek vind. In een korte speech legt Rutgers voor de aanwezige pers en toehoorders uit dat de Nijenbeek een informatiebord verdient. ‘Het is het enige monument in Nederland waar geen informatiebord te vinden is’. Ook zegt Rutgers dat er hoop is voor de Nijenbeek. Provincie, gemeente en de eigenaresse zijn bezig met de ontwikkeling van een landgoedplan, waarin de Nijenbeek is opgenomen. Dat is met recht een nieuwe ontwikkeling, omdat er tot voor kort nauwelijks iemand zich om het lot van de Nijenbeek leek te bekommeren. De onthulling wordt verricht door Jaap van der Harst. Van der Harst was in 1945 ooggetuige van de beschieting van de Nijenbeek, waarmee het kasteel in een ruïne werd veranderd.

Rond vier uur is de Nijenbeekdag ten einde en kijkt de Werkgroep Nijenbeek terug op een geslaagde dag. ‘We blijven doorgaan met actievoeren, tot het moment daar is dat de Nijenbeek van de ondergang gered is’, aldus een werkgroeplid. Geschiedenis.nl wenst de Werkgroep Nijenbeek daarbij alle succes!

Links

{mosbookmarks:bm=1030}

{mosbookmarks:bm=1039}

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje