BORIS JELTSIN OVERLEDEN

Geplaatst op 23 april 2007
Oud-president Boris Jeltsin van Rusland is maandag overleden. Dit heeft het Kremlin bekendgemaakt. Jeltsin was 76 jaar oud. Hij was van 1991 tot 1999 staatshoofd van de Russische Federatie.

JelstinOud-president Boris Jeltsin van Rusland is maandag overleden. Dit heeft het Kremlin bekendgemaakt. Boris Nikolajevitsj Jeltsin was 76 jaar oud. Hij was van 1991 tot 1999 staatshoofd van de Russische Federatie.

Jeltsin overleed volgens het Kremlin om kwart voor vier maandagmiddag (lokale tijd) in een ziekenhuis in Moskou. Jeltsin overleed aan een hartaanval bevestigde de gezondheidsdienst van het Kremlin. De oud-president kampte al langer met hartproblemen. Hij onderging meerdere operaties.

Jeltsin slaagde er in zonder groot bloedvergieten de Sovjet-Unie te begraven. Tientallen miljoen mensen kwamen hierna echter in diepe armoede terecht en door de enorme corruptie teerde de steun voor Jeltsins democratische hervormingen weg. Veel Russen houden Jeltsin verantwoordelijk voor het laten afglijden van Rusland tot een tweederangs natie en economische kneus. Zijn achtjarige regeringsperiode werd gekenmerkt door ziekenhuisopnames, veel berichten over drankmisbruik en het beginnen van twee desastreus verlopen oorlogen in Tsjetsjenië.

Op oudejaarsavond 1999 kondigde hij verrassend zijn afscheid aan uit de politiek. De toenmalige premier Vladimir Poetin nam de teugels van hem over en verleende hem meteen vrijwaring van strafvervolging. Jeltsin trok zich terug uit het openbare leven en bracht zijn tijd door met jagen, soms wat tennis en lezen in zijn woning in Barvikha even buiten de hoofdstad. (ANP)

Bericht geplaatst in: nieuwtje