Sovjet-Unie, Rusland

Op weg naar het einde?
Wat gaat Poetin doen wanneer de grote overwinning in Oekraïne niet snel komt?
De verwoestingen van Rusland
Hans Oversloot schreef een verhelderend overzicht van dertig jaar Russische geschiedenis
De Russische Revolutie
Het is bijna 100 jaar geleden dat Lenin met een revolutie de macht overnam in Rusland. Tijd voor jubileumboeken.
Poetin herschrijft geschiedenis
Poetin als beschermer van historische waarheid. Of hebben "Panfilovs 28 mannen" nooit bestaan?
Twintig jaar geleden ging de Sovjet-Unie ten onder. Wat heeft het nieuwe Rusland gebracht?
Terreur en droom
Karl Schlögel over de terreur van Stalin en de droom van de nieuwe sovjetmaatschappij.
Operatie Barbarossa: 70 jaar geleden
Op 22 juni 2011 was het zeventig jaar geleden dat Operatie Barbarossa, de grootste militaire operatie ooit, van start ging. Bijna 4 miljoen Duitse, Roemeense en Finse troepen vielen de Sovjet-Unie binnen over een 2.900 kilometer breed front.
De Russen komen!
Op aanvraag vanaf heden! Met beeldmateriaal van Klaas Kornaat en muziek van Peter de Koning. U kunt ook kiezen uit de muziekversie (alleen Peter de Koning) OF de beeldversie (Klaas Kornaat).
De Krimoorlog of de vernedering van Rusland
De Russen komen! Nederland in de Koude Oorlog
‘Iedere Nederlandse burger van middelbare leeftijd die nu leeft, is geboren in oorlogstijd.’
PIUS XII en de vernietiging van de Joden
Dirk Verhofstadt is niet mals voor Pius XII.
Poetin dreigt Oekraïne
De zelfdestructie van het Russische volk
Het wonderbaarlijke vermogen van het Russische volk om zichzelf te gronde te richten...
Anna Politkovskaja
Op 7 oktober 2006 werd Anna Politkovskaja vermoord, in de lift van haar appartement in Moskou. Haar "Russisch dagboek" is een half jaar na haar dood uitgegeven.
Boris Jeltsin overleden
Oud-president Boris Jeltsin van Rusland is maandag overleden. Dit heeft het Kremlin bekendgemaakt. Jeltsin was 76 jaar oud. Hij was van 1991 tot 1999 staatshoofd van de Russische Federatie.
Dictators: Hitlers Duitsland en Stalins Rusland
Dicators is een poging van de Britse historicus Richard Overy om een vergelijkende analyse te maken van twee van de meest brute totalitaire regimes die de 20e eeuw heeft voortgebracht.
Rusland anno 2006
Bijna gelijktijdig schreven drie Nederlandse (ex-)correspondenten hun ervaringen neer over hun verblijf van 5 à 15 jaar in Rusland
Dictators van de koude oorlog
Walter Geerts, Mobutu, de man van Kamanyola, Robert Elson, Soeharto en Jung Chang / Jon Halliday, Mao: Het onbekende verhaal.
Slachtoffers van de Koude Oorlog
Ha Jin vocht met het Chinese Volksbevrijdingsleger. Jung Chang werd wereldberoemd met haar roman Wilde zwanen. Het beeld dat zij beiden van China en Korea geven is onvergetelijk.
Poetin en Peter
Wat moest president Poetin op 1 november in Zaandam? Hij bracht er een bezoek aan het huisje waar zijn beroemde voorganger tsaar Peter de Grote in 1697 logeerde.
Dagboek uit de Stalin-tijd
Ze begon haar dagboek te schrijven op 8 oktober 1932. Toen was ze 13 en de terreur van Stalin was al aan de gang. De laatste regels schreef ze op 3 januari 1937.
Stalin en zijn omgeving, een leven vol terreur
Veel boeken over Stalin dateren uit de tijd dat de archieven van de SU nog gesloten waren. Montefiore kreeg toegang tot die archieven en vond daar memoires die nooit gepubliceerd waren.
Rusland na de Sovjet-Unie.
Dit boek van Katlijn Malfliet tekent, in chronologische volgorde, een profiel van Rusland, zoals het evolueerde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en zoals het er nu voor staat.
Russische interventie in Afghanistan
Hoe was het mogelijk dat de Sovjetunie besloten had tot grootschalige militaire interventie in haar buurland Afghanistan?
Voedsel is een wapen
In 1921 werd Rusland geteisterd door een enorme hongersnood, als gevolg waarvan uiteindelijk ongeveer vijf miljoen mensen, het leven liet.
Oostblok kunst
Socialistisch realisme was een verarming voor de ontwikkeling van de modernistische kunst in Rusland: kunstenaars lieten hun constructivistische ideeën varen op verzoek van het regime en voegden zich bij de figuratieve kunstenaars.
Afghanistan en de Olympische Spelen van Moskou 1980
Nu in de zomer van 2004 de Olympische Spelen weer terugkeren naar Griekenland is het een goed moment om eens stil te staan bij de al langer bestaande relatie tussen politiek en de Spelen.
Marshallhulp en de Sovjet Unie
Er is in de literatuur over de Koude Oorlog weinig onderzoek verricht naar de beweegredenen van de Sovjet-Unie en Oost-Europa om de Marshallhulp te weigeren. Er wordt door veel auteurs van uitgegaan dat het voor de Sovjet-Unie voor de hand lag de hulp te weigeren vanwege politiek-ideologische motieven.
Stalin
Stalin is te onbeschoft, maar dit gebrek, heel goed te verdragen in de betrekkingen tussen ons communisten onderling, wordt onverdraaglijk in de functie van secretaris-generaal.
Siberische strafkampen
Bijna vijftig jaar na Stalins dood, kreeg De Keyzer toestemming om tien huidige kampen te bezoeken en onder bepaalde voorwaarden te filmen.
Sovjetinval in Afghanistan
Hoe kwam de Sovjet-Unie terecht in Afghanistan en waarom was een van de sterkste militaire machten ter wereld niet in staat om een relatief kleine tegenstander binnen korte tijd te verslaan.
Zwartboek van het communisme
De vergelijking tussen de ontsporingen van het communisme en nazisme is al dikwijls gemaakt en het goedpraten van het een regime door te verwijzen naar het andere...
Zwartboek van het communisme
De vergelijking tussen de ontsporingen van het communisme en nazisme is al dikwijls gemaakt en het goedpraten van het een regime door te verwijzen naar het andere...
Memoires van een Russische topspion
Pavel Soedoplatov is voorlopig nog een onbekende, maar voor een spion is dat niet ongewoon. We stellen hem eerst even voor. In 1907 werd hij geboren in Oekraïne.