OP WEG NAAR HET EINDE?

Geplaatst op 13 maart 2022 door Reinard Maarleveld
Op weg naar het einde?
Grozny januari 1995. Foto: Michail Jevstafjev. bron: Wikipedia.

Wat gaat Poetin doen wanneer de grote overwinning in Oekraïne niet snel komt?

Op 24 februari 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen. Klaas en ik bespraken hoe dit verder zou gaan. Ik dacht dat het Russische leger binnen een week of twee de zaak zou hebben geklaard. Het tot op het bot verdeelde Oekraïne zou niet in staat zich te verdedigen. Zelensky zou snel naar het westen vertrekken en in zijn plaats zou een Kremlin-clown de stalorders vanuit Moskou gaan uitvoeren. De NAVO, de EU, de VS, de UN zouden allemaal woest zijn en dreigende taal uitslaan maar geen actie ondernemen. 

Klaas dacht dat het leger van Oekraïne fel weerstand zou bieden, dat het Russische leger te maken zou krijgen  met verzet in de steden en dat het uiteindelijk zijn toevlucht zou nemen tot het scenario uit de oorlog in Tsjetsjenië. Hoe verover je een stad, Grozny, die zich niet laat veroveren? Door haar te vernietigen. Klaas heeft gelijk gekregen.

Hoewel Kiev nog overeind staat zijn de vooruitzichten somber. De stad is omsingeld door eenheden met zware artillerie en is onbeschermd tegen raketten en de Russische luchtmacht. In Marioepol laat Poetin zien wat er gaat gebeuren met steden die zich niet overgeven. De vraag is of hij Kiev, de oerstad van de Russische beschaving, ook aan puin gaat schieten. Maar ik vrees dat het besluit al genomen is. Vooral omdat  er geen weg terug is voor de president. Elke uitkomst anders dan een volledige overwinning is gezichtsverlies en bedreigt zijn positie als leider van Rusland. Het vastberaden verzet van de burgers, de president en het leger van Oekraïne zijn ernstige tegenvallers. Ook de snelle en eensgezinde reacties vanuit de EU en de NAVO lijken een verrassing voor hem te zijn. Hoe langer de oorlog duurt hoe moeilijker het voor Poetin wordt. Mogelijk kiest hij voor de vlucht naar voren: escalatie. Dat kan op verschillende manieren. Ik hoop zeer dat het niet zo spannend wordt als in die 13 dagen van oktober 1962. Toen waren we ook een heel eind gevorderd op weg naar het einde. 

 

Bericht geplaatst in: column