DE RUSSEN KOMEN!

Geplaatst op 1 januari 2011 door Redactie
De Russen komen!
Op aanvraag vanaf heden! Met beeldmateriaal van Klaas Kornaat en muziek van Peter de Koning. U kunt ook kiezen uit de muziekversie (alleen Peter de Koning) OF de beeldversie (Klaas Kornaat).
 De dreigende schaduw van het communisme hing tussen 1945 en 1989 over West-Europa en Amerika. Het Rode Gevaar bepaalde mede het cultureel-maatschappelijk leven en liet  zijn sporen na in film, muziek en literatuur. 
Checkpoint Geschiedenis toont hiervan opmerkelijke  voorbeelden in woord, beeld en geluid. In hoeverre was de dreiging van een Russische aanval overigens reëel? Had Stalin de routekaart van Berlijn naar Hoek van Holland al uitgewerkt? 

Twee presentaties werpen meer licht op de zaak. 

Historicus Klaas Kornaat  toont het wederzijdse vijandbeeld aan de hand van bronnen uit kranten en tijdschriften van de jaren vijftig en zestig. 

Muziekhistoricus Peter de Koning legt zijn oor te luisteren bij de rijke muzikale oogst van veertig jaar anti-bolsjewisme . 

Klaas Kornaat (1957) is historicus, publicist en hartstochtelijk verzamelaar van politiek en maatschappelijk oud papier. Recent verscheen van hem “Oorlogen en Vredesmissies. Ervaringen van Nederlandse veteranen 1940-2010” (samen met  Rein Bijkerk en Martin Elands).
 
Peter de  Koning (1977) is historicus, presentator, journalist  en medewerker van Muziekweb, de site van de Centrale Discotheek Rotterdam. Zijn specialisme is de geschiedenis van pop- en wereldmuziek. 

U kunt ook kiezen uit de muziekversie (alleen Peter de Koning) OF de beeldversie (Klaas Kornaat).
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, agenda, lezingen