POETIN HERSCHRIJFT GESCHIEDENIS

Geplaatst op 11 oktober 2016 door Redactie
Poetin herschrijft geschiedenis
Poetin (Rusland) en Nazarbayev (Kazachstan)

Poetin als beschermer van historische waarheid. Of hebben "Panfilovs 28 mannen" nooit bestaan?

Een bijzonder bericht vandaag (11 oktober 2016)  op de site van BBC News. Een foto toont de presidenten Poetin (Rusland) en Nazarbayev (Kazachstan) gezeten in bioscoopstoelen. Ze kijken naar een splinternieuwe Russische film over een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog: "Panfilovs 28 mannen".

De film gaat over 28 dappere Sovjet-strijders van verschillende nationaliteiten (waaronder soldaten uit Kazachstan) die zich in november 1941 doodvochten tegen de Duitsers. Volgens de BBC heeft dit voorval echter nooit plaats gehad en hebben ook Russische journalisten en archiefmedewerkers aangegeven dat de film in strijd is met de waarheid.

Minister van Cultuur Medinsky zou de directeur van de Russische Staatsarchieven, Mirodenko, zelfs ontslagen hebben omdat Mirodenko gezegd had dat het verhaal van Panfilovs mannen een mythe was. De BBC vermeldt dat Poetin in 2013 een nieuwe syllabus geschiedenis voor het voortgezet onderwijs heeft voorgeschreven. Dit, volgens Poetin, om falsificatie van de geschiedenis van Rusland te bestrijden.

Medinsky verdedigde de film met de opmerking dat ook al wanneer Panfilov niet bestaan zou hebben deze heilige legende toch niet besmeurd mag worden. Mensen die dat wel doen zijn smerige schurken.

Bron: BBC

De officiele trailer

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje