POETIN DREIGT OEKRAïNE

Geplaatst op 18 februari 2008 door Reinard Maarleveld

MOSKOU - Rusland zal mogelijk nucleaire raketten op Oekraïne richten als dat land bij een lidmaatschap van de NAVO een Amerikaans raketafweersysteem op zijn grondgebied toestaat.

De Russische president Poetin kwam dinsdag met dat dreigement nadat hij in Moskou een gasconflict met het buurland had bijgelegd. ,,Ik ben niet alleen bang om dit ter sprake te brengen, het is zelfs eng om te denken dat Rusland, in reactie op een mogelijke plaatsing van een raketschild in Oekraïne, zijn raketten wel op Oekraïne moet richten'', zei Poetin tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko.

De NAVO is een militaire samenwerking van de Verenigde Staten, Canada en een aantal Europese landen. De Amerikanen hebben een raketafweer gepland in Polen en Tsjechië. Volgens de VS is het schild een bescherming tegen potentieel gevaar van schurkenstaten zoals Iran, maar Moskou blijft ervan overtuigd dat Rusland zelf door het raketschild wordt bedreigd.

Het onderwerp staat hoog op de agenda op de NAVO-top in april in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Poetin heeft een uitnodiging om die top bij te wonen aanvaard, zei dinsdag de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Het is voor het eerst dat Rusland aanschuift op een top van NAVO-regeringsleiders. De NAVO en Rusland moeten op ,,enkele terreinen de lucht klaren'', verklaarde een woordvoerder van de NAVO nadat de uitnodiging vorige maand was gestuurd.

Brabants Dagblad

Bericht geplaatst in: nieuwtje