KLM HIELP NAZI'S VLUCHTEN

Geplaatst op 2 mei 2007
KLM heeft in de jaren na de Tweede Wereldoorlog actief nazi's geholpen te vluchten naar Zuid-Amerika. Dat zei luchtvaarthistoricus Marc Dierikx dinsdag in actualiteitenprogramma Netwerk.

vluchtrouteklm.jpgKLM heeft in de jaren na de Tweede Wereldoorlog actief nazi's geholpen te vluchten naar Zuid-Amerika. Dat zegt luchtvaarthistoricus Marc Dierikx dinsdag in actualiteitenprogramma Netwerk. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij zou Amerikaanse waarschuwingen over vluchtende nazi's onder de passagiers hebben genegeerd.

Uit brieven die Netwerk vond in de Amerikaanse National Archives blijkt dat KLM in 1946 is gewaarschuwd alert te zijn op vluchtende nationaalsocialisten. Die probeerden via Zwitserland Uruguay en Argentinië te bereiken. Daarbij zou vooral de KLM-vertegenwoordiging in Argentinië een actieve rol hebben gespeeld. Met het verbod voor personen die wegens verdenking van betrokkenheid bij het nazi-regime Duitsland niet mochten verlaten, zou door KLM de hand zijn gelicht.

Een vertegenwoordiger van KLM zou de Zwitserse vreemdelingenpolitie hebben verzocht Duitsers met een reisverbod toch naar Argentinië te laten reizen.

KLM heeft Netwerk volgens het programma laten weten dat het in de eigen archieven geen aanwijzingen heeft gevonden voor verregaande betrokkenheid bij de vlucht van nazi's. Verder zegt de maatschappij 'het principe te hanteren dat zij als luchtvaartmaatschappij geen actieve rol dient te hebben bij de aanhouding van gezochte personen'.

 

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje