NEDERLAND NIET NEUTRAAL IN WOI

Geplaatst op 3 oktober 2006
Naar alle waarschijnlijkheid heeft koningin Wilhelmina voor het eind van de Eerste Wereldoorlog de Duitse keizer Wilhelm II asiel aangeboden.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft koningin Wilhelmina voor het eind van de Eerste Wereldoorlog de Duitse keizer Wilhelm II asiel aangeboden. Dat blijkt uit een nieuw ontdekt document, waarover Elsevier deze week bericht.

Dr. Paul Schulten, classicus en militair historicus, heeft in Franse militaire archieven een document aangetroffen waaruit naar voren komt dat koningin Wilhelmina minstens een maand voor de komst van de Duitse keizer daarvan op de hoogte was. Hij bericht daarover in Elsevier.

Het document is van 10 oktober 1918, een maand voor het eind van de Eerste Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina schreef in haar autobiografie Eenzaam maar niet alleen dat zij pas nadat de oorlog was beëindigd op de hoogte was gesteld van de komst van de keizer. De Franse militaire attaché in Den Haag meldt in het document dat het Nederlandse hof de burgemeester van Oldenzaal onder geheimhouding heeft opgedragen om veertig koffers van het Duitse keizerlijk hof door te sturen naar ‘kasteel Graaf Bentink’.

Een maand later, op 10 november 1918, kwam de Duitse keizer naar Nederland. Daar kreeg hij aanvankelijk onderdak op het kasteel van graaf Bentinck in Amerongen om uiteindelijk te belanden in huis Doorn in Doorn waar hij in 1941 overleed.

Bron: Elsevier 
Het document

Bericht geplaatst in: nieuwtje