LANGS HET SPOOR VAN DE WAGEMAECKER

Geplaatst op 19 november 2007

Spannende familiegeschiedenis van Eric Kastelein

In het zojuist verschenen boek Langs het spoor van de wagemaecker. Een familiegeschiedenis van 1600 tot heden,  wordt de geschiedenis van de familie Kastelein - die model staat voor veel van hun tijdgenoten - uit Zwartewaal verteld. Aan de hand van ruim tweehonderd documenten komen tientallen familieleden en andere inwoners uit de archieven (waaronder het streekarchief Voorne- Putten-Roozenburg) te voorschijn. Soms uitgebreid, soms dramatisch, soms enerverend en soms schokkend.

Het verhaal begint bij Bastiaen Bastiaensz. Casteleijn uit 1630, wagenmaker in Poortugaal. Een vakman die erin slaagt een succesvol bedrijf op te bouwen. Zijn zoon Bastiaen vertrekt in 1690 naar Zwartewaal en trouwt met Mijntje Arens de Geus. In de ruim driehonderd jaar lotsverbondenheid met het dorp Zwartewaal op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten volgen de gebeurtenissen elkaar snel op.

Een kleine greep uit de vele verhalen: een dag uit het leven van een wagenmaker, Bastiaen Casteleijn wordt met zijn vissersboot in 1695 door Franse piraten gekaapt, conflict met chirurgijn Cornelis Croon, verwoestende brand in Zwartewaal, dienstbode bij oud raad leendert de With in Brielle, ontdekking van de familiebijbel uit 1769, orangisten en patriotten, de barre winter van 1823, een brikkebijter is ook niet alles, visser op de Brielse Maas en de verzetman.

De verhalen zijn spannend, met vaart geschreven en geven een unieke kijk op levens die vergeten zijn.

De auteur Eric Kastelein (1954) woont met vrouw en twee dochters in Nootdorp. Hij werkt fulltime als commercieel manager. Daarnaast studeert hij geschiedenis aan de Hogeschool Windesheim. Momenteel loopt hij stage op het Stanislascollege Pijnacker.

Langs het spoor van de wagemaecker. Een familiegeschiedenis van 1600 tot heden
Pb. 232 blz, 56 illustraties. Ruim 250 noten. ISBN 978-90-9021942-4.
Prijs 16 euro, exclusief 2.20 verzendkosten.
In eigen beheer uitgegeven.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email kasteleineric@hetnet.nl of 06-53153358.

Bericht geplaatst in: pas verschenen