'OMDAT WIJ MOOI WAREN'

Geplaatst op 7 augustus 2010 door Lucia Hogervorst
'Omdat wij mooi waren'
Première van documentaire over Indonesische troostmeisjes in de Kunsthal in Rotterdam.
Foto: Jan Banning

Filmmaker Frank van Osch reisde samen met fotograaf Jan Banning en journaliste Hilde Janssen door Indonesië, waar zij tientallen troostmeisjes interviewden. De inmiddels bejaarde vrouwen zijn tijdens de  Tweede Wereldoorlog stelselmatig misbruikt door de Japanse bezetter. Vaak werden ze vastgehouden in speciale soldatenbordelen en moesten ze vrijwel dagelijks seksuele diensten verlenen aan de Japanse soldaten.

In de documentaire Omdat wij mooi waren  vertellen een aantal van deze hoogbejaarde vrouwen hun verhaal, ondanks het taboe dat op het onderwerp rust. Ze vertellen over de verkrachtingen, de bordelen, de angst en hoe dit alles hun leven heeft beïnvloed.

Première van de film Omdat wij mooi waren is op 13 augustus om 15.00 uur in de Kunsthal Rotterdam. Uitzending van de film is op 15 augustus om 14.05 uur via de NOS op Nederland 1, aansluitend aan de 65e Nationale Indië-herdenking.

In de Kunsthal is tot en met 29 augustus 2010 de tentoonstelling Troostmeisjes te zien. Twee boeken begeleiden de tentoonstelling:
- het tweetalige fotoboek Troostmeisjes/Comfort women van Jan Banning
- Schaamte en onschuld. Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië van Hilde Janssen.  

Voor meer informatie, ook over openingstijden: de Kunsthal Foto: Jan Banning


Bericht geplaatst in: pas verschenen, nieuwtje