THE PACIFIC: TIN BOX

Geplaatst op 2 april 2011 door Peter de Haas
The Pacific: Tin Box
Pacific is het verhaal van de  US Marines die ‘springend’ van eiland naar eiland de Stille Oceaan moesten ontdoen van de ander As-vijand,  Japan. 
‘Islandhopping’ was de eufemistische benaming die de Amerikaanse legerleiding had gegeven aan de niets- en niemand ontziende slachtpartij die onder Amerikaanse soldaten uiteindelijk 58.710 doden en 164.830 gewonden kostte. Het aantal slachtoffers onder de Japanse militairen bedroeg 1.555.308. Meer dan anderhalf miljoen!
 
Het verschil tussen de cijfers is verbijsterend. Dit had alles te maken met een totaal andere mentaliteit van de Japanse militair ten opzichte van eer en sterven. Iets waar de Amerikanen, waarvan een aantal ook op het Europese front actief waren geweest, niet op voorbereid waren. Een Duitse soldaat kon zich zonder gezichtsverlies overgeven aan een duidelijk overmachtige vijand. De Japanse soldaat had die keuze niet.  Bushido, letterlijk "weg van de krijger", de oude Samuraicode, verbood hem zich over te geven, en al helemaal niet aan een soldaat  van het  inferieur  geachte blanke ras. Dat betekende dus voor de tegenstander dat hij geconfronteerd werd met massale frontale aanvallen, zelfmoordacties  en strijd tot de dood in hopeloze defensieve posities.  Wegens de reputatie van de Japanse soldaten, weigerden de Amerikaanse soldaten nog Japanse soldaten gevangen te nemen, hetgeen tot extra slachtoffers leidde. Overigens ontstond een derde van het  Japanse dodenaantal niet uit krijgshandelingen, doch werd veroorzaakt door tropische ziektes, uitputting en honger.

Genoeg cijfertjes nu. Oorlogsfilms - of beter gezegd ‘anti-oorlogsfilms’, want als zodanig worden ze altijd aan de kijker verkocht – doen het al sinds de eerste wereldoorlog goed. De massale gruwelen van het slagveld of een bezetting worden vaak gecombineerd met de diepere ethische zielenroerselen van een individu, dat zich afvraagt waar ze in godsnaam mee bezig zijn. The Pacific vormt hierop geen uitzondering. De namen Steven Spielberg, Tom Hanks and Gary Goetzman staan garant voor historische verantwoording;  een ruim budget voor een weergaloze set. Uiteraard speelt CGI (Computer Generated Imaging) een grote rol in de zeer realistische beelden van massa’s schepen en vliegtuigen en overvolle landingsstranden. De ‘Bleach Bypass’ techniek voor het grofkorrelige effect in de filmbeelden, bekend uit Saving Private Ryan, geven de tien afleveringen op vijf dvd’s een tijdeigen sfeertje. De zesde schijf in de fraaie blikken doos bevat extra’s:  een ‘Making of’, een documentaire met oorspronkelijk materiaal en interviews met verteranen.

Wie geïnteresseerd is in de tweede wereldoorlog moét gewoon deze box naast Band of Brothers en Saving Private Ryan in de kast hebben staan. Een absolute aanrader. Al blijft het mij een raadsel en een gruwel waarom sommige ondertitelaars zo slecht lijken te zijn ingevoerd in de materie. En dan heb ik het hier niét over amateurs die de meest gruwelijke taalfouten maken in zelf ondertitelde downloads. Als een onder vuur genomen marinier in een van de eerste afleveringen terugrent naar zijn eigen linie en zijn kameraden toeroept “Make a hole”, dan bedoelt hij echt niet dat ze een kuil moeten gaan graven…. Dan maar zonder subs, anders kost het mij al mijn tandglazuur.  Iemand nog een militair historisch ingevoerde freelance vertaler nodig?
 
The Pacific: Tin Box
Uitgebracht door Warner Home Video
Ca. 60 euro
 
Bericht geplaatst in: artikel, filmrecensie