Tweede Wereldoorlog in boeken en films


Hitlers Bom

7 augustus 2015

Wat zou er gebeurd zijn als Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een atoombom bezat? Zou Londen of Moskou gebombardeerd zijn?

"Het fascisme was net als het communisme en het socialisme een politieke stroming die miljoenen mensen wist te inspireren."

Gisèle

15 januari 2014

‘Gisèle’ is het verhaal over de driehoeksverhouding  tussen  de kunstenaars Adriaan Roland Holst ('Jany'), Gisèle van Waterschoot van der Gracht, en Mies Peters. Het decor is Nederland in oorlogstijd.

Pianist Ernst Hanfstaengl ("Putzi") was tussen 1922 en 1937 een goede vriend van Hitler. Uiteindelijk belandde hij in Amerika waar hij inlichtingenwerk deed. Peter Conradi maakte er een boeiende roman van.

Het chronologische verhaal van het Derde Rijk

Pacific is het verhaal van de  US Marines die ‘springend’ van eiland naar eiland de Stille Oceaan moesten ontdoen van de ander As-vijand,  Japan. 

Auschwitz - een geschiedenis biedt een helder overzicht van de ontwikkeling van Auschwitz tot grootste concentratie- en vernietigingskamp in het Derde Rijk.

Anthony Beevor schreef vele bestsellers op rij, waaronder Berlijn; de ondergang 1945 en Stalingrad.

Valkyrie

17 februari 2009

Valkyrie is een onderhoudende historische prent, die de nodige moeite neemt om de complexe gebeurtenissen recht te doen. (Lees ook: Stauffenberg. Die wahre Geschichte)

Duits docudrama (2008) van Oliver Halmburger en Christian Frey over de man die op 20 juli 1944 een (mislukte) aanslag pleegde op Hitler.

December 1944. Westelijk front. In het noorden drijft het Achtste Leger van Montgomery de Duitsers terug, in het zuiden rukt Pattons Derde Leger op naar de Rijn.

D-Day tot Berlijn

27 september 2007

6 juni 1944, 8 u ’s morgens. Bij veldmaarschalk Rommel rinkelt de telefoon...

Speer und Hitler

1 april 2007

Speer und Hitler is een opmerkelijk driedelig docudrama over Albert Speer, de megalomane lievelingsarchitect en later bewapeningsminister van Hitler.  

Nu heb je dan deze 2 DVD’s met 6 afleveringen van bijna een uur elk, grotendeels digitaal zuiver gemaakt, die in één klap al het mogelijke materiaal bevatten dat je maar zou willen gebruiken.

Ich nicht

30 januari 2007

Hitler slaagde dankzij opportunisme onder het Duitse volk. Joachim Fest kan het weten...

Dicators is een poging van de Britse historicus Richard Overy om een vergelijkende analyse te maken van twee van de meest brute totalitaire regimes die de 20e eeuw heeft voortgebracht.

Meesters van het diamant vertelt het boeiende verhaal van een sector die kreunt onder het bewind van nazi-Duitsland en zich na de oorlog met een indrukwekkende veerkracht weer opwerkt tot de draaischijf van een internationale handel.

Het Boek Hitler

23 november 2006

"Dit boek had vijftig jaar lang slechts één lezer: Jozef Stalin..."

Jeannick Vangansbeke bespreekt hier twee boeken: Giovanni Miccoli, Les dilemmes et les silences de Pie XII en Gabriël Verbeke, Voor God, Kerk en Vaderland: Belgische religieuzen tijdens WO2.

Der Untergang

13 maart 2006

Der Untergang behandelt de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van Hitler’s privé-secretaresse, Traudl Junge.

Das Goebbels Experiment

12 februari 2006

Een sobere documentaire over de propaganda chef van het Derde Rijk. Voorkennis gewenst! De film geeft geen systematisch overzicht van het leven van Goebbels...

Hermann Rauschning gaf in 1939 het boek ‘Gespräche mit Hitler’ uit nadat hij al eerder ‘Die Revolution des Nihilismus’ had uitgebracht. Beide boeken waren bedoeld als waarschuwing tegen het Nationaal-Socialisme en waren geschreven door iemand die de partij van binnen uit kende.

Recensie over F. Seberechts: "Hier gaat alles zijnen gewonen gang: de verplichte tewerkstelling in Duitsland."

Gonny Bontje-Schuijt was een van de velen die in de winter van 1945 op hongertocht ging. Vaak fietste zij van Leidschendam naar de kop van Noord-Holland en ruilde textiel voor eten.

Jeannick Vangansbeke bespreekt Totalitarisme, van Hannah Arendt, Eichmann, de definitieve biografie van David Cesarini en De Witte Roos van Inge Scholl.

De 60ste verjaardag van D-day, Ardennenoffensief en bijna einde van WO II wordt langs alle kanten aangegrepen om de oorlog of onderdeel opnieuw of vanuit andere invalshoek te belichten.

Een brug te ver

30 april 2005

In Arnhem bereikte een sectie Britten bij verrassing de ongeschonden brug, maar werd spoedig afgesneden door een snel toenemende overmacht van Duitsers.

60 jaar na de bevrijding was er nog altijd geen wetenschappelijke studie over het monument dat in België wellicht het meest herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

Band of Brothers

1 januari 2005

Najaar 1988 interviewde Stephen E. Ambrose een groep veteranen van de Easy-compagnie van het 506de Infanterieregiment Parachutisten van de 101ste Luchtlandingdivisie. In februari 1990 wilde Ambrose het interview aanvullen. Hij maakte kennis met majoor Richard Winters, een van de oorspronkelijke leden van de compagnie, later compagniecommandant en uiteindelijk commandant van het 2de bataljon.

Anne Frank

17 november 2004

Ze schrijft brieven aan een niet-bestaande vriendin Kitty en vertelt ze over de dagelijkse gang van zaken in huis, blijdschap en verdriet in de familiekring, dromen en verlangens ...

‘Encyclopedie van de holocaust’. Dit is de veelbelovende titel van het eerste Nederlandstalig naslagwerk over de uitroeiing van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Daniel Goldhagen zorgde voor veel opschudding en klopte allerlei verkoopcijfers. In zijn kielzog volgden enkele anderen, die gelukkig minder commotie veroorzaakten.