Tweede Wereldoorlog in boeken en films


Hitlers Bom

7 augustus 2015

Wat zou er gebeurd zijn als Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een atoombom bezat? Zou Londen of Moskou gebombardeerd zijn?

"Het fascisme was net als het communisme en het socialisme een politieke stroming die miljoenen mensen wist te inspireren."

Gisèle

15 januari 2014

‘Gisèle’ is het verhaal over de driehoeksverhouding  tussen  de kunstenaars Adriaan Roland Holst ('Jany'), Gisèle van Waterschoot van der Gracht, en Mies Peters. Het decor is Nederland in oorlogstijd.

Pianist Ernst Hanfstaengl ("Putzi") was tussen 1922 en 1937 een goede vriend van Hitler. Uiteindelijk belandde hij in Amerika waar hij inlichtingenwerk deed. Peter Conradi maakte er een boeiende roman van.

Het chronologische verhaal van het Derde Rijk

Pacific is het verhaal van de  US Marines die ‘springend’ van eiland naar eiland de Stille Oceaan moesten ontdoen van de ander As-vijand,  Japan. 

Auschwitz - een geschiedenis biedt een helder overzicht van de ontwikkeling van Auschwitz tot grootste concentratie- en vernietigingskamp in het Derde Rijk.

Anthony Beevor schreef vele bestsellers op rij, waaronder Berlijn; de ondergang 1945 en Stalingrad.

Valkyrie

17 februari 2009

Valkyrie is een onderhoudende historische prent, die de nodige moeite neemt om de complexe gebeurtenissen recht te doen. (Lees ook: Stauffenberg. Die wahre Geschichte)

Duits docudrama (2008) van Oliver Halmburger en Christian Frey over de man die op 20 juli 1944 een (mislukte) aanslag pleegde op Hitler.

Speer und Hitler

1 april 2007

Speer und Hitler is een opmerkelijk driedelig docudrama over Albert Speer, de megalomane lievelingsarchitect en later bewapeningsminister van Hitler.  

Ich nicht

30 januari 2007

Hitler slaagde dankzij opportunisme onder het Duitse volk. Joachim Fest kan het weten...

Meesters van het diamant vertelt het boeiende verhaal van een sector die kreunt onder het bewind van nazi-Duitsland en zich na de oorlog met een indrukwekkende veerkracht weer opwerkt tot de draaischijf van een internationale handel.

Het Boek Hitler

23 november 2006

"Dit boek had vijftig jaar lang slechts één lezer: Jozef Stalin..."

Jeannick Vangansbeke bespreekt hier twee boeken: Giovanni Miccoli, Les dilemmes et les silences de Pie XII en Gabriël Verbeke, Voor God, Kerk en Vaderland: Belgische religieuzen tijdens WO2.

Der Untergang

13 maart 2006

Der Untergang behandelt de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van Hitler’s privé-secretaresse, Traudl Junge.

Das Goebbels Experiment

12 februari 2006

Een sobere documentaire over de propaganda chef van het Derde Rijk. Voorkennis gewenst! De film geeft geen systematisch overzicht van het leven van Goebbels...