NAZI-ACTRICE MARIKA RöKK SPIONEERDE VOOR DE SOVJETS

Geplaatst op 21 februari 2017 door Redactie
Nazi-actrice Marika Rökk spioneerde voor de Sovjets
Duitsland 1944. Musical van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Wolfgang Lukschy, Walter Müller, Grethe Weiser en Inge Drexel.

De Hongaarse nazi-actrice Marika Rökk blijkt jarenlang dubbelspel te hebben gespeeld.

Terwijl de actrice een affaire onderhield met propagandaminister Joseph Goebbels en Adolf Hitler als grootste fan achter zich had staan, speelde ze geheime informatie door aan de Sovjet-Unie.

De Duitse krant Bild onthulde maandag dat het dubbelspel van de actrice al in 1951 was ontdekt door de Duitse inlichtingendienst, maar nu pas naar buiten is gebracht. Het is niet bekend of de actrice, die in 2004 op 90-jarige leeftijd overleed in Oostenrijk, ooit heeft afgeweten van de verdenking van spionage. Vanwege haar nauwe nazicontacten stond ze juist bekend als anti-communistisch.

Rökk zou al in het begin van de oorlog als spion voor de Sovjet-Unie zijn geronseld door haar manager Heinz Hoffmeister die toen ook voor de Russen werkte. Ze zou deel hebben uitgemaakt van het zogenoemde Kronanetwerk, dat uiterst geheime informatie doorspeelde over de Duitse plannen om de Sovjet-Unie binnen te vallen, waaronder Operatie Barbarossa (1941) en de slag om Koersk (1943).

Rökk was zeer geliefd onder de nazi's, die haar koesterden als het Duitse antwoord op beroemde Hollywoodsterren als Rita Hayworth en Ginger Rogers. Met Rökk had het "Derde Rijk" zijn ster van eigen Duitse bodem.

Rökk werd in 1913 in Egypte geboren als dochter van Hongaarse ouders. Ze begon haar carrière in de jaren dertig als operettezangeres, maar al snel rees haar ster tot grote hoogten. Binnen een mum van tijd speelde ze in tientallen films en was ze kind aan huis bij de nazi-prominenten. Na de oorlog kreeg ze twee jaar lang een speelverbod.

In 1951 stopte ze met acteren: ze wilde zich terugtrekken om een boetiek in Zwitserse wol in Düsseldorf te openen. Volgens de Duitse inlichtingendiensten was dit plan alleen bedoeld als dekmantel voor haar spionagepraktijken, zo meldt de Britse krant The Guardian. Onduidelijk is welke informatie Rökk precies heeft doorgespeeld aan de Sovjets. Vermoedelijk werkte haar echtgenoot, filmregisseur Gerog Jacoby, ook voor de Russische inlichtingendienst KGB.

Bron: De Volkskrant

Marika Rökk in Die Frau meiner Träume (1944)


Bericht geplaatst in: nieuwtje