GESCHIEDENIS VAN DE MOBIELE TELEFONIE

Geplaatst op 16 december 2020 door Gesponsorde bijdrage
Geschiedenis van de mobiele telefonie

De smartphone is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. 

Volgens het CBS maakte in 2018 ongeveer 87 procent van de Nederlandse bevolking (16 - 75 jaar) gebruik van een mobiele telefoon. Daarmee nam ons land, samen met Denemarken, in Europa de toppositie in. Maar hoe is de mobiele telefoon eigenlijk ontstaan? 

Foto rechts: Martin Cooper op een congres in Taipei in 2007 (bron: Wikipedia)

Eerste mobiele telefoons
De eerste mobiele telefoon werd in 1973 door Martin Cooper (1928) van Motorola geproduceerd. Het toestel woog meer dan een kilo en kostte omgerekend ongeveer 6500 euro. Het enige wat je met het mobieltje kon doen was bellen, mailen, faxen, landkaarten bekijken én de krant lezen. Het mobieltje kon één uur zonder stroom, daarna moest het toestel ruim 10 uur opgeladen worden. De eerste 'echte' smartphone werd in 1993 gelanceerd. Dat was de IBM Simon. Het was de eerste smartphone met een touchscreen (soort van), fax en semafoon. Vanwege de prijs, liep het echter nog geen storm. Het toestel kostte namelijk 899 dollar inclusief een bijbehorend telefoonabonnement. Voor 1099 dollar was het toestel los verkrijgbaar. Vooral Nokia heeft in de jaren ‘90 en aan het begin van de 21ste eeuw veel succes gehad op het gebied van mobiele telefonie. De Nokia 1100 is de meest verkochte en populairste mobiele telefoon aller tijden. De telefoon kwam in 2003 op de markt en is 250 miljoen keer verkocht.

iPhone en Samsung
In 2007 kondigde Steve Jobs de allereerste iPhone aan. Dat was de iPhone 3G. Door de iPhone werden hightech snufjes, zoals touchscreens en apps, voor het grote publiek toegankelijk. De iPhone 4 was de eerste iPhone van glas. Dit toestel legde de basis voor de huidige iPhones. Samsung werd de grootste concurrent van Apple toen het in 2010 met de Galaxy S op de markt kwam. Het toestel is volgens hetzelfde principe ontworpen als de iPhone. De twee belangrijkste verschillen waren het grotere scherm en een ander besturingssysteem (Android). Op dit moment is het Koreaanse bedrijf de meest populaire smartphonefabrikant. Van alle verkochte smartphones wereldwijd is anno 2020 één op de vijf een Samsung.

Opkomst telefoonabonnementen en sim only
Vanaf de jaren ‘80 werden er steeds meer mobiele netwerken uitgerold. Veel konden mensen er nog niet mee doen. Het was bijvoorbeeld alleen mogelijk om met een speciale telefoon vanuit de auto te bellen. Pas in 1994 kreeg Nederland twee mobiele netwerken (KPN en Libertel), waarmee mensen ook met een mobiele telefoon konden bellen. In die tijd werden vrijwel alle telefoonabonnementen geleverd als een combinatie van een telefoon met een simkaart. In 1998 had 22 procent van alle Nederlanders een mobiele telefoon. Vanaf dat moment kwamen er ook steeds meer nieuwe providers op de markt, zoals O2 en Dutchtone. In de jaren ‘90 begon er voor het eerst een overschot aan oude mobiele telefoons te ontstaan. Daarom werd er in 1999 het sim only-abonnement geïntroduceerd.

Bericht geplaatst in: artikel