RESIN ART

Geplaatst op 2 januari 2024 door Gesponsorde bijdrage
Resin Art

Wat is de herkomst van Resin Art?

Resin Art is een typische vorm van kunstnijverheid en is na terug van weggeweest weer uitermate populair; de social media kanalen buitelen over elkaar heen met enthousiaste Resin Art inspiratie. Binnen deze kunstnijverheid kunnen vele soorten objecten voorzien worden van -al dan niet- gedecoreerde epoxy giethars. Naast het aanbrengen op voorwerpen - van surfboards tot tafelbladen- kunnen ook tal van voorwerpjes ingegoten worden met epoxy giethars en ontstaan er de fraaiste decoratieve items. Maar wanneer raakte deze vorm van kunstnijverheid nu echt in zwang?

Wanneer raakte Resin Art populair?
Het gebruik van harsen dateert al van eeuwen geleden, het is dus een oud gebruikte techniek uit de tijd dat het conserveren van schilderen niet zo eenvoudig was. Kunstenaars gebruikten destijds verschillende soorten hars, zoals damarhars en mastiek; niet alleen voor de bescherming van schilderijen, maar ook om er glans aan te geven.

De opkomst van Epoxy Giethars
De huidige opkomst van Resin Art ontstond na de ontwikkeling van de synthetische Epoxy Giethars in de vorige eeuw. Epoxyhars is een synthetisch polymeer dat van oorsprong werd ontwikkeld voor de industrie. Dit met name binnen de bouw en vliegtuigbouw vanwege de excellente hechtingseigenschappen, hardheid en lange levensduur. In de jaren 70 begonnen kunstenaars te experimenteren met het gebruik van Epoxy Giethars als kunstvorm, wat leidde tot het definitieve ontstaan van Resin Art. Iedereen kent wel een ingegoten bloem in dit volledig transparante giethars in bijvoorbeeld een blokvorm. Je kunt het ergens plaatsen ter decoratie.

Van kunst tot kunstnijverheid voor een breed publiek
In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, waarin Resin Art ontstond, werd het uitermate populair onder kunstenaars vanwege de grote mogelijkheden van Epoxy Giethars. Vooral het creëren van driedimensionaliteit, waarin voorwerpen gegoten kunnen worden, bood bijzondere mogelijkheden. Kunstenaars goten gekleurde harsen in lagen, waardoor haast psychedelische voorwerpen en kunstobjecten gecreëerd werden; voorwerpen waarnaar je blijft kijken. Deze techniek staat bekend als het gieten van epoxyhars en wordt vaak toegepast in kunstwerken, maar ook functionele voorwerpen, zoals tafelbladen en keukenbladen worden behandeld.

Resin Art kunst tegenwoordig
Na de herontdekking en vooral herwaardering van de afgelopen jaren, heeft het creëren van Resin Art weer een grote vogelvlucht genomen. Wie enigszins handig is, maar vooral creatieve ideeën heeft, kan de mooiste voorwerpen maken in uiteenlopende stijlen, vooral sieraden en het decoreren van tafels is populair. Daarnaast leent Resin Art zich bij uitstek voor het gebruik van pigmenten, kleurstoffen en decoratiematerialen zoals glitters en metalen vlokken, om bijzondere visuele effecten te creëren. Bij een Epoxywinkel zijn alle basismaterialen verkrijgbaar, van Epoxy Giethars tot decoratieve materialen.

Wereldwijd kunnen we stellen is de huidige Resin Art kunstnijverheid uitermate populair. Voor wie geen idee heeft 'how to', zijn er talloze tutorials te vinden op Youtube shorts of Facebook. Het toepassen is namelijk niet zo heel ingewikkeld, dus wie geïnspireerd wil raken om zelf aan de slag te gaan en wat de vele ongekende mogelijkheden zijn van Resin Art, bezoekt deze populaire kanalen. Dit geldt ook voor de klusser die een tafelblad wil beschermen en verharden, bezoek vooral de 'how to' instructiefilmpjes.

Instructiefilm op YouTube:

Bericht geplaatst in: nieuwtje