VAN PLAGGENHUT TOT MODERN HUIS

Geplaatst op 15 januari 2022 door Gesponsorde bijdrage
Van plaggenhut tot modern huis
Bron: Drents Archief

Wonen door de jaren heen: van wonen in plaggenhutten tot geïsoleerde woningen met spouwmuurisolatie.

Niet iedereen woonde in de Middeleeuwen in statige kastelen of landhuizen. En ook in de Nieuwe Tijd had lang niet iedereen de beschikking over een fatsoenlijk dak boven zijn of haar hoofd. In de geschiedenis (maar ook in het heden) is het altijd al zo geweest dat er mensen waren die op stand leefden en die over warmte in huis niet te klagen hadden, terwijl er buiten de poorten mensen waren die in bittere armoede leefden.

Zo leefden de veenarbeiders van de 19e eeuw in Noord-Nederland vooral in plaggenhutten. De omstandigheden om in te leven waren daar bar. Het gebeurde regelmatig dat gezinnen met twaalf kinderen in deze geimproviseerde woningen moesten leven. Na de Tweede Wereldoorlog beleven de leefomstandigheden voor deze mensen slecht. Sommige gezinnen moesten het doen met behuizingen die meer leken op kippenhokken. Tiny houses zijn tegenwoordig helemaal hip, maar in die tijd hadden de mensen graag wat meer ruimte willen hebben!

Tegenwoordig is het wonen voor de meeste mensen in Nederland een stuk aangenamer dan in die spitketen van vroeger. Ondanks dat sommige woningen zeker te wensen overlaten op het gebied van isolatie zijn de omstandigheden voor velen wel stukken beter. En ook voor oudere woningen zijn er mogelijkheden om te isoleren, bijvoorbeeld door het gebruik van spouwmuurisolatie. Er is geen nieuwbouwwoning meer die níet geïsoleerd wordt. Je zou wel gek zijn om een gebouw neer te zetten en daarbij niet aan deze energiebesparende maatregel te denken. In nieuwbouwwoningen wordt met name gewerkt met pir isolatie. Maar ook in bestaande woningen is vaak een hoop te winnen op het gebied van isolatie. Bijvoorbeeld woningen die gebouwd zijn tussen grofweg 1920 en 1970. Deze woningen hebben vaak een spouwmuur. Dit bestaat uit twee wanden met daarin een lege tussenruimte. Deze tussenruimte kan heel functioneel gebruikt worden door deze op te vullen met spouwmuurisolatie.

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie, zo is er bijvoorbeeld een schuimsoort maar ook een soort piepschuimballetjes. Beide hebben een goede isolatiewaarde en zullen het wonen in de (oudere) woning een stuk aangenamer maken. Voordelen van goed geïsoleerde muren zijn bijvoorbeeld dat het 's winters warmer aanvoelt in huis, terwijl juist bij hogere temperaturen buiten of hittegolfen de geïsoleerde muren de hitte buiten de deur houdt.

Een ander groot voordeel is dat de woning droger wordt door de geïsoleerde wanden. Schimmel en vocht krijgt zo nauwelijks een kans in huis. De laatste reden waarom je ervoor zou kunnen kiezen om je woning gebouwd in de periode van 1920 tot 1970 te isoleren is dat het je in de portemonnee wel eens flink zou kunnen besparen. Zeker nu de gasprijzen anno 2022 historisch hoog zijn, heb je de investering er al snel weer uit. En dat is misschien nog wel de beste reden waarom je nu ervoor zou moeten kiezen om je huis te isoleren.

Bericht geplaatst in: nieuwtje