VAN ALLE TIJDEN: ONDERGOED EN TASSEN

Geplaatst op 1 februari 2021 door Gesponsorde bijdrage
Van alle tijden: ondergoed en tassen

Kledingstukken en accessoires. Een mens kan en kon niet zonder...

De beha ontstond eind 19e eeuw in het Westen en raakte in de eerste helft van de 20e eeuw ingeburgerd. De ontstaansgeschiedenis kan echter niet los gezien worden van de ontwikkelingen die het korset doormaakte van de renaissance tot de belle époque. Verder zijn er in de Europese kostuumgeschiedenis voorlopers van de beha aan te wijzen, die, hoewel de beha er niet rechtstreeks op teruggaat, wel een gelijkaardige opbouw hadden of dezelfde functies dienden.

 In de geschiedenis duiken allerlei kledingstukken en accessoires op om vrouwenborsten te bedekken, te ondersteunen of ze een ander aanzicht te geven. In het Middellandse Zeegebied is kleding ter ondersteuning van de borsten opgetekend uit de oudheid. In het Oude Griekenland en Rome droegen vrouwen onder bepaalde omstandigheden een strophion of strophium om de boezem: een lang wollen, katoenen of linnen verband dat op de rug werd vastgemaakt. Griekse en Romeinse meisjes en vrouwen droegen het verband veelal om de borsten plat te duwen en vast te houden. Bij jonge meisjes veronderstelde men dat een strak verband de borstgroei tegenging; het Romeinse schoonheidsideaal was een fijngebouwde jonge vrouw met kleine borsten en brede heupen. Het strophium kon evengoed gebruikt worden om de boezem in de kijker te zetten, simpelweg door langere verbanden te gebruiken of door het verband onder de borsten te wikkelen. Ook tijdens het sporten droegen dames vaak een strophium om de borsten te ondersteunen. (Bron: Wikipedia)

 In onze tijd is er een enorm divers aanbod aan damesondergoed. Van klassieke bh’s tot t-shirt bh’s en push-up bh’s. Doordat sport en lichaamsbeweging een steeds grotere plaats inneemt in de samenleving zijn er verschillende sport-bh’s ontwikkeld. Een sport bh voorsluiting geeft de sportieveling het voordeel en het gemak om de bh zonder moeite te openen en te sluiten aan de voorzijde van uw lichaam. 

 De prehistorische mens maakte al gebruik van tassen om spullen mee te dragen. De ijsman Ötzi was uitgerust met een rugzak. Uiteraard vervaardigd van natuurlijke materialen.Op hiëroglyfen is te zien dat in het oude Egypte boeren tassen droegen om hun middel met daarin het zaaigoed. Uit de middeleeuwen kennen we de marskramer en de landloper. De marskramer zeulde zijn handelswaar in een soort hutkoffer mee en de zwerver bevestigde aan een stok een kleine tas met daarin zijn schamele bezittingen. Uiteraard waren de burgers uit de Gouden Eeuw uitgerust met rijk bewerkte tassen van het duurste materiaal. De tas als staussymbool al bestond er toen nog geen Gucci, Dolce & Gabbana. Of Plevier tassen, een merk dat staat voor kwaliteit, authenticiteit en vernieuwing. Deze tassen zijn handgemaakt en worden in Nederland ontworpen.