GESCHIEDENIS VAN DE TAS

Geplaatst op 22 maart 2021 door Gesponsorde bijdrage
Geschiedenis van de tas
Koeriertas Napoleon 1813 - 1815 Bron: classic.europeana.eu

Over de ontwikkeling van de tas. Van middeleeuws sachet tot moderne schoudertas.

De tas is ontstaan omdat er behoefte was aan een voorwerp waarmee men handig spullen kon vervoeren. Later werd het een modieus item dat diende als accessoire en bijdroeg aan status. Er zijn veel invloeden geweest die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de tas waaronder kunst, mode en ontwikkelingen op sociaal-cultureel vlak zoals emancipatie.

In het oude Egypte werd al een soort van tas gebruikt. Op hiërogliefen zijn mensen afgebeeld met een houder die rond het middel is gebonden. Verondersteld wordt dat deze houder diende om zaaigoed uit te strooien of geplukte kruiden in op te slaan. We zien deze houder ook op sculpturen terug. 

De markskramer van Jeroen Bosch (1494), met rugtas.

In de Middeleeuwen gebruikten mensen een sachet. Dit was een kleine lederen buidel dat sloot door middel van een koord. Een sachet werd gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Op de sachets van vrouwen werden decoraties en borduurwerk aangebracht. Daarmee werd het een statussymbool. Mannen gebruikten de sachet voornamelijk om geld en kostbaarheden in op te bergen.

In de 19e eeuw is het idee voor de dameshandtas, ongeveer zoals wij die vandaag de dag kennen, ontstaan. Werd de 'reticule' (dameshandtas gemaakt van stof of zacht leer) eerst nog gemaakt van papier-maché, gebruikte men later vooral duurdere materialen zoals leer en metaal.

Rond 1900 veranderde de functie van de tas. Van gebruiksvoorwerp werd het stijlicoon. De elegante avondtassen die rond deze tijd veel in omloop waren werden van leer gemaakt. Rond 1920 deed de enveloppentas zijn intrede en deze tas werd erg populair. Tussen 1920 en 1950 was er in de ontwerpen meer aandacht voor functionaliteit en minder voor elegantie. Men koos voor eenvoudige en wat grotere modellen.

Na 1950 ging de ontwikkeling snel. Imitatieleer en kunststoffen werden ingezet en de functionaliteit werd sterk uitgebreid. Daardoor kwamer er veel nieuwe modellen op de markt. De traditionele handtas werd een stijlicoon doordat de grote bekende modehuizen zich gaan verbinden aan het product. 

De meest recente ontwikkeling heeft te maken met het verkoopproces. Ieder type tas is wel te vinden op het web. Van de Zebra schooltas voor kinderen tot een chique Ted Baker schoudertas of Dakine rugzak. Niet alleen het gebruikersgemak van de moderne tas is onovertroffen. Ook het aanschaffen is nog nooit zo makkelijk geweest. 

 

Bericht geplaatst in: artikel