BARBIE EN LEGO

Geplaatst op 15 juni 2021 door Gesponsorde bijdrage
Barbie en LEGO

Speelgoed is al eeuwen in ons leven. 

Het oudste speelgoed dat daadwerkelijk werd gevonden waren knikkers gemaakt van halfedelsteen. De knikkers werden ontdekt in het graf van een kind stammend uit het oude Egypte in de periode rond  4000 v.Chr. Poppen behoren eveneens tot de oudste en meest gebruikte stukken speelgoed.

Barbie
De Barbiepop werd op 9 maart 1959 door Ruth Handler geïntroduceerd in New York. In dat eerste jaar werden al meer dan 300.000 barbiepoppen verkocht. Het uiterlijk van Barbie was geïnspireerd op het stripfiguur van pop Lilli, die werd bedacht voor de Duitse krant Bild Zeitung. De rechten van pop Lilli werden opgekocht en een eigen versie werd gemaakt. De Barbiepop werd vernoemd naar de dochter van Ruth, genaamd Barbara.

De eerste Barbie’s waren modepoppen gebaseerd op sterren uit de jaren ’50 zoals Marilyn Monroe. Modeontwerpster Charlotte Johnson werd betrokken om kleertjes te ontwerpen voor de pop. In 1961 werd ook een mannelijke variant uitgebracht. Dit werd Ken, vernoemd naar Ruth’s zoon. In 1967 kreeg Barbie een nieuw, ietwat realistischer gezicht. De lippen werden ronder en de pop kon in haar middel draaien. Inmiddels zijn er veel varianten qua huidskleur, haar en kleding. Ook zijn er steeds meer Barbie accessoires verschenen zoals het bekende Barbiehuis.

LEGO
Ook in Europa werd legendarisch speelgoed ontwikkeld. De Deense timmerman Ole Kirk Christiansen verdiende geld met het bouwen van houten huizen en meubels voor boeren in de omgeving. Later begon hij met het maken van miniatuurversies van zijn producten als hulp bij het ontwerpen. Uiteindelijk inspireerden de miniatuurladdertjes en ijzeren bordjes hem op speelgoed te maken. In 1932 begon Ole Kirk met het maken van houten trekpoppen, spaarpotten, auto’s en vrachtwagens. In 1934 werd het bedrijf omgedoopt met de naam ‘LEGO’, afgeleid van het Deense zinsdeel ‘leg godt’, wat ‘speel goed’ betekent. Uiteindelijk ontdekte de LEGO group dat ‘LEGO’ ook nog ‘ik zet in elkaar’ of ‘ik verzamel’ kan betekenen in het Latijn.

Vanaf het moment dat plastic op grote schaal gebruikt werd, ging Ole Kirk speelgoed van plastic produceren. Vanaf 1949 begon LEGObouwstenen te produceren die op elkaar konden worden geplaatst maar die niet zo stevig vastzaten dat ze niet meer los gemaakt konden worden, zodat ze ook weer uit elkaar konden worden gehaald. De start van LEGO verliep niet voorspoedig. Het gebruik van plastic in de speelgoedindustrie werd door winkeliers en consumenten nog niet gewaardeerd in die tijd. Veel leveringen werden geannuleerd of teruggestuurd waardoor de verkoopcijfers dramatisch waren.

Met de ontwikkeling van LEGOwielen voor het maken van bijvoorbeeld auto’s, de wijziging naar steviger plastic en het toevoegen van instructieboekjes, groeide LEGO al snel uit tot een groot merk. Tegenwoordig zijn er talloze LEGO-series zoals LEGO City, LEGO Duplo, LEGO Friends en LEGO Technic die immens populair zijn over de hele wereld. Uiteindelijk werden legostenen niet alleen als speelgoed gezien, maar werd het ook als waardevol gezien bij het educatieve doeleinden en het ontwikkelen van creativiteit.

Gamen
Tegenwoordig spelen spelcomputers en online media een steeds grotere rol in het speelgedrag van kinderen. Ook merken zoals Barbie en LEGO hebben hier mee te maken gekregen. Echter door op films en televisieseries in te spelen met het ontwerpen van speelgoed, lukt het deze 'oude'merken nog om populariteit te behouden bij de jeugd van de 21e eeuw. 

Bericht geplaatst in: nieuwtje