DE GESCHIEDENIS VAN CEMENT EN BETON

Geplaatst op 12 mei 2021 door Gesponsorde bijdrage
De geschiedenis van cement en beton
A view of the Alvord Lake Bridge looking toward the east. Bron: Wikipedia

Ca. 3000 voor Christus gebruikten de Egyptenaren al vroege vormen van beton om piramides te bouwen.

Zij creëerden namelijk bakstenen door modder en stro te mengen. Vervolgens gebruikten ze ook gips en kalk om mortel te maken. Tegenwoordig kunnen we natuurlijk meer met cement en beton. Zo kunnen we eerst een ondergrond egaliseren om er daarna een design betonvloer op te leggen. 

Romeinen
Zij gebruikten een materiaal dat opmerkelijk dicht bij modern cement ligt om veel van hun architecturale wonderen te bouwen, zoals het Colosseum en het Pantheon. De Romeinen gebruikten dierlijke producten in hun cement als een vroege vorm van hulpstoffen. Hulpstoffen, toevoegingen aan de mix gebruikt om bepaalde doelen te bereiken, worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. De Romeinen creëerden beton van vulkanische as, zout water en kalk. 

Portlandcement
Joseph Aspdin uit Engeland is de uitvinder van het naar hem genoemde moderne Portlandcement. Portland was een steengroeve op het Isle of Portland in Dorset die een zeer sterke steensoort leverde. Portlandcement is één van de drie basiscomponenten van beton, samen met water en een aggregaat, zoals steen, zand of grind. Portlandcement is cement dat voor minstens 90 procent uit Portlandklinker bestaat. Daarnaast mag er maximaal 5 procent gips inzitten en ook 5 procent andere toeslagstoffen. Het wordt met name gebruikt in de productie van geprefabriceerd beton, maar ook in onderwaterbeton. 

Eerste betonbrug en hoogbouw
In 1836 vond de eerste test van trek- en druksterkte plaats in Duitsland. Treksterkte verwijst naar het vermogen van beton om spanning te weerstaan, of krachten uit elkaar te trekken. Druksterkte verwijst naar het vermogen van beton om compressie te weerstaan, of krachten samen te duwen. Door deze kennis werd het mogelijk om bijvoorbeeld wegen en bruggen van beton te gaan bouwen. Alvord Lake Bridge werd gebouwd in 1889 in San Francisco, CA.  In 1891 werd de eerste betonnen straat in Amerika gebouwd in Bellefontaine, Ohio. Tegenwoordig wordt doorlatend beton gepropageerd als het beste en meest milieuvriendelijke oppervlak voor straten, terwijl beton ook gebruikt wordt voor gietvloeren

 De eerste betonnen hoogbouw werd in 1903 gebouwd in Cincinnati, Ohio. Het Ingalls-gebouw, zoals het wordt genoemd, heeft zestien verdiepingen, waardoor het één van de grote technische hoogstandjes van zijn tijd is. Thomas Edison was de bouwer van de eerste betonnen huizen, in Union, New Jersey. Deze woningen bestaan nog altijd. Edison had verwacht dat zijn betonnen huizen binnen een mum van tijd ontzettend populair zouden worden, maar dat bleek niet het geval te zijn. 

 

http://www.geschiedenis.nl

https://www.coatingvloer.nl/gietvloer/ gietvloeren

https://www.coatingvloer.nl/design-betonvloer/ design betonvloer

https://www.epoxywinkel.nl/vloer-egaliseren vloer egaliseren

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje