KOOLHYDRAATARM DIEET: MODERN EN OUDERWETS

Geplaatst op 1 november 2021 door Gesponsorde bijdrage
Koolhydraatarm dieet: modern en ouderwets
Jagers met bogen en runderen - grotkunst in Tassili n'Ajjer, Algerije, ± 10.000 v. Chr. (CC)

Waarom een koolhydraatarm dieet past in deze tijd.

Door de jaren heen is er heel veel veranderd op het gebied van voedsel. Tot ca. 12.000 jaar geleden waren er louter jagers en verzamelaars. Mensen aten toen vlees, noten en zaden. Mensen waren nomaden en reisden naar plaatsen waar ze voldoende eten konden vinden. Toen de mensheid leerde dat het ook mogelijk was om het land te bewerken en dieren te houden ontstond er een heel ander soort leven. Mensen bleven meer op dezelfde plaats wonen en ook hun voedingspatroon veranderde.

Mensen eten anno 2021 weer heel anders dan aan het begin van de landbouwrevolutie. Tegenwoordig hebben we veel te maken met bewerkt voedsel, voedsel dat zodanig gemanipuleerd is dat het veel langer houdbaar is (dat is een voordeel) of veel zout, zoet of vet bevat. Stoffen die niet erg gezond zijn maar wel lekker smaken en voor de producenten niet duur zijn. Af en toe zondigen kan geen kwaad maar een koolhydraatarm dieet kan voordelen bieden.

Wat is een koolhydraatarm dieet?
In bijna alles wat je eet zitten koolhydraten. Brood, rijst, pasta, snoep, melk, fruit, koekjes, aardappels, bonen en ga zo nog maar een tijdje door. Het lichaam zet koolhydraten om in bloedsuiker. Volledig zonder koolhydraten leven is dus niet de bedoeling, want je lichaam heeft wel degelijk bloedsuiker nodig. Er zijn echter verschillen in soorten koolhydraten. Simpel gezegd: er zijn goede en slechte koolhydraten. Tijdens een koolhydraatarm dieet beperk je de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt. De slechte koolhydraten worden in zo'n dieet als eerste geschrapt. Dat betekent dus geen snoep, koekjes en andere voedingsmiddelen waarvan je zelf eigenlijk ook wel weet dat die niet goed voor je zijn. Daarnaast beperk je ook het gebruik van bijvoorbeeld brood, pasta en aardappelen. Dat klinkt vervelend en moeilijk, maar er zijn gelukkig tal van recepten met heerlijke koolhydraatarme gerechten.

Terug in de tijd
Met een koolhydraatarm dieet ga je eigenlijk terug in de tijd. Je eet  volgens de principes van de jager-verzamelaars en ook volgens die van de eerste boeren in de periode daarna. Wat je dan gaat eten? Met name groente, fruit, noten, zaden en ook vlees en vis (zij het met mate). Gelukkig hoef je daar tegenwoordig zelf niet meer voor te gaan jagen, vissen of verzamelen, maar kun je veel van dit soort gezonde voedingsmiddelen gewoon krijgen bij de groenteboer om de hoek of zelfs in de plaatselijke supermarkt. Laat je inspireren door de vele recepten die je op internet vindt. Er zitten vast recepten bij van gerechten die je heerlijk vindt.

 

Bericht geplaatst in: artikel