DE GESCHIEDENIS VAN CRYPTO

Geplaatst op 31 december 2021 door Gesponsorde bijdrage
De geschiedenis van Crypto

In 2008 verscheen een document op internet onder de titel: Bitcoin - A Peer to Peer Electronic Cash System. 

De auteur zou Satoshi Nakamoto zijn, maar al snel bleek dat het hier om een pseudoniem ging van een persoon of een groep. In ieder geval sloeg het concept van cryptocurrency aan. Op basis van zogenaamde blockchains (kettingen van data verspreid over gedecentraliseerde computernetwerken) waarin transacties werden bijgehouden rond digitale valuta.

Bitcoin
Door het bestuderen van de documentatie en de code die Satoshi Nakamoto bedacht had, werd als eerste de bitcoin ontworpen. De eerst werkende altcoin (= alternatieve coin, alternatief voor bitcoin) was de Namecoin, met als doel om domeinnamen decentraal  te kunnen opslaan. Daarna zijn er meer dan 1000 andere coins ontworpen. Dit systeem heeft als doel om de blockchaintechnologie te versterken. Iedere altcoin heeft zo zijn eigen bijdrage hieraan. Sommige altcoins daarentegen zijn puur ontwikkeld om geld mee te verdienen.

Nieuwe netwerken
Door de snel stijgende poluariteit van bitcoins en altcoins raakte de oorspronkelijke  blockchaintechnologie in problemen. Er was behoefte aan veiligere methoden en nieuwe controlemogelijkheden. Ook de transactiesnelheid moest omhoog en het energieverbruik van het zogenaamde 'minen' omlaag. Met die doelstellinge werd het Lightning Network ontwikkeld..

Altcoins
Zoals eerder genoemd zijn er altcoins te verkrijgen binnen de cryptowereld. De mogelijkheden van de nieuwe valuta en de blockchaintechnologie heeft ervoor gezorgd dat er diverse groepen en partijen aan de slag gegaan zijn met het ontwerpen hiervan. Dankzij de open source van crypto kan iedereen zonder het wiel opnieuw hoeven uit te vinden deze mogelijkheid aangrijpen. Vele coins hebben hierbij een eigen doel ontwikkeld ter verbetering van de blockchain. Doordat een altcoin, zoals bijvoorbeeld de dogecoin of de ripplecoin claimt deze doelen te halen, wordt een coin aantrekkelijker voor de markt en zal de koers van deze munten stijgen.

Nieuw betaalmiddel
Een van de redenen van het opzetten van de bitcoin was om de huidige traditionele instituten zoals het bankwezen en de overheid minder macht te laten hebben over geld. Crypto is een alternatieve,decentrale, eigen valuta waar de gebruikers in theorie zelf de macht over hebben. De crypto wordt door sommigen steeds meer gezien als een nieuwe valuta die gebruikt kan worden als betaalmiddel in ons dagelijks leven. De vraag is wel of een coin zoals de bitcoin de macht ooit gaat overnemen van de dollar of euro.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje