HET DELFT VAN VERMEER IN MUSEUM PRINSENHOF

Geplaatst op 8 januari 2023 door Redactie
Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof
Meis met de parel, Johannes Vermeer - Geheugen van Nederland. Wikimedia Commons

In Museum Prinsenhof Delft is vanaf 10 februari tot en met 4 juni 2023 de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ te zien.

 Deze tentoonstelling biedt inzicht in het leven van de kunstschilder Johannes Vermeer. Hij leefde van 1632 tot 1675 en werd beroemd door onder andere zijn werken ‘Het Melkmeisje’ en ‘Meisje met de Parel.’ De tentoonstelling biedt de bezoeker inzicht in de relatie tussen Vermeer en Delft. Door middel van kaarten, prenten, boeken, tekeningen en topstukken van andere Delftse kunstschilders krijgt de bezoeker een beeld van het levendige stadsklimaat in de zeventiende eeuw.

De directe omgeving van Vermeer wordt uitgelicht om te laten zien dat hij behalve kunstschilder ook herbergier, echtgenoot en vader was. Daardoor kan de bezoeker beter begrijpen hoe hij zich kon ontwikkelen tot een geliefd kunstenaar in zijn tijd.

Vermeer schilderde in Delft in een periode waarin de plaatselijke schilderkunst bloeide met als specialiteit het genrestuk. Vernieuwers in deze periode waren onder anderen Jan Steen en Pieter de Hooch. Johannes Vermeer kon voordeel halen uit artistieke ontwikkelingen, zoals een nieuwe kijk op perspectief en licht.

In de tentoonstelling wordt ook een selectie van archivalia uit het Stadsarchief Delft getoond die te maken hebben met familie, collega’s en vrienden van Vermeer. Deze stukken geven een inkijkje in bepalende momenten in hun leven en in het netwerk dat Vermeer had.

Bij de tentoonstelling is een audiotour en een podwalk. Bij 'Het Delft van Vermeer' verschijnt een geïllustreerd publieksboek in samenwerking met Waanders Uitgevers. Met bijdragen van o.a. conservator David de Haan, Vermeer-specialist Arthur K. Wheelock Jr., Delft-specialisten Bas van der Wulp (archivaris), Steven Jongma (archeoloog), Wim Weve (bouwkundig historicus) en Babs van Eijk.

Het museum staat in het hartje van Delft, tegenover de Oude kerk, in de leefomgeving van Johannes Vermeer. Het stadsplan uit de zeventiende eeuw is in het Delft van nu nog steeds hetzelfde en nodigt uit tot een wandeling in het historische Delft, eventueel aan de hand van een stadsprogramma.Tickets zijn nu al te koop.

Parallel aan deze tentoonstelling loopt de expositie van het Rijksmuseum in Amsterdam over Vermeer. Van de 35 bekende schilderijen van Vermeer zijn daar dan 27 werken te zien, afkomstig van privéverzamelingen en verschillende musea. Het Rijksmuseum onderzoekt onder meer het kunstenaarschap van Vermeer en zijn artistieke keuzes. Dit gebeurt in samenwerking met het Mauritshuis in Den Haag.

Bericht geplaatst in: nieuwtje