AANWINST COLLECTIE ROND JEROEN BOSCH

Geplaatst op 4 januari 2006
Onlangs heeft het Noordbrabants Museum een belangrijke aanwinst gedaan voor de collectie die wordt opgebouwd rond het werk van Jeroen Bosch.
Onlangs heeft het Noordbrabants Museum een belangrijke aanwinst gedaan voor de collectie die wordt opgebouwd rond het werk van Jeroen Bosch. Het betreft een uitermate fraaie 16de-eeuwse kopie op ware grootte van de Aanbidding door de Drie Koningen in het Prado in Madrid.
Jeroen Bosch schilderde het origineel waarschijnlijk kort vóór 1500 in opdracht van de Antwerpse schepen Peeter Scheijve. Het origineel heeft qua opbouw nog het meeste gemeen met het bekende drieluik met de Tuin der Lusten, gezien de wijze waarop het landschap werd geschilderd.
Het middenluik van de Aanbidding gold al bij het leven van Bosch als een bijzondere interpretatie van het kerstgebeuren en is dan ook al snel nagevolgd.
Vrijwel al deze navolgingen wijken in formaat, stijl en vorm sterk af van het exemplaar in Madrid. Het paneel dat onlangs door het Noordbrabants Museum werd verworven daarentegen is een zeer nauwkeurige kopie, gemaakt door een schilder die het origineel direct voor ogen moet hebben gehad.
Het bijzondere van deze kopie is dat ook de vele interessante details met een symbolische betekenis zeer zorgvuldig zijn overgenomen. De onbekende schilder was blijkbaar zeer goed op de hoogte van de beeldtaal van Jeroen Bosch en heeft al deze motieven foutloos gekopieerd.
Daardoor is de nu aangekochte Aanbidding in het Noordbrabants Museum het beste voorbeeld tot op heden in de steeds groeiende verzameling rond Jeroen Bosch om de stijl en werkwijze van de kunstenaar te laten zien.
Het schilderij zal in 2006 worden schoongemaakt en gerestaureerd. Om het publiek al voor die tijd de gelegenheid te geven om deze bijzondere aanwinst te zien wordt het schilderij van 6 januari (Driekoningendag) tot 15 januari 2006 geëxposeerd in de schilderijenzaal van het museum.
Bij het schilderij is een computerpresentatie beschikbaar aan de hand waarvan bezoekers zich kunnen informeren over het belang van dit schilderij en over de vaak verborgen symboliek die er in is verwerkt. Deze informatie is binnenkort ook via internet beschikbaar via
de website>onderdeel agenda&nieuws>nieuws 2005 december>Aanwinst>computerpresentatie.
{mosbookmarks:bm=732}
Bericht geplaatst in: nieuwtje