Historische film

Speelfilms waarin historische onderwerpen en personen centraal staan (fictie)

Agora

11 september 2010

"De nieuwe godsdienst (het christendom) leeft bij de gratie van bloed en martelaren, niet van boeken."

Wat te doen in de les met de zoveelste Robin Hood-verfilming?

De gelijknamige verfilming van het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’, geschreven door Thea Beckman, is onlangs op DVD verschenen. Bij deze film maakt ThiemeMeulenhoff een lespakket.

Luther

21 mei 2007

De verfilmde biografie van Maarten Luther. Een aantal fragmenten is zeer goed bruikbaar om leerlingen een sfeerbeeld te laten zien, wat enorm belangrijk is voor primaire beeldvorming en inleving.

Marie-Antoinette

18 april 2007

Sofia Coppola maakte een film over de extravagante Franse koningin Marie-Antoinette. Tijdens de regeerperiode van haar man was er veel armoede onder de bevolking. ALs oplossing het brood tekort zou Marie-Antoinette hebben gezegd: "Let them eat cake".

Frank Miller's 300

30 maart 2007

In de hele prent zitten voor een historicus, of doodgewoon iemand die wat over het verleden wil opsteken, maximum 15 minuten aanvaardbare film.

The Rise of Sharpe

26 februari 2007

Deze televisieserie is gebaseerd op de boeken van Bernard Cornwell met Richard Sharpe in de hoofdrol en gaat over zijn avonturen tijdens de oorlog van Arthur Wellesley tegen Napoleon in Spanje.

Hannibal

19 januari 2007

Het docudrama ‘Hannibal, Rome’s Worst Nightmare’ tracht een historisch waarheidsgetrouw beeld van Hannibal te schetsen zonder daarbij het aspect spektakel uit het oog te verliezen.

Cold Mountain

16 januari 2007

De film begint met enkele bedrieglijk vreedzame beelden: een konijntje huppelt de loopgraven in, het konijntje is uit zijn hol gevlucht omdat de Noordelijken een reusachtige hoeveelheid buskruit onder de grond hebben gestouwd.

Oorlog en vrede

30 november 2006

Tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen in het begin van het 19de eeuwse Rusland volgen we de romance tussen de jonge Natasja Rostova en prins Andrej Bolkonski.

War and peace

30 november 2006

Deze BBC-verfilming legt de nadruk op de karaktertekening en neemt daarvoor ook voldoende de tijd (wat niet kan in een speelfilm, maar wel in een televisiereeks).

Der Untergang

13 maart 2006

Der Untergang behandelt de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van Hitler’s privé-secretaresse, Traudl Junge.

The Alamo

3 januari 2006

Soldaten slepen lijken weg. Dan, elders, in volle regenbui, komt een ruiter luid schreeuwend een militair kamp binnenrijden: “De Alamo is gevallen! Zij zijn allen afgeslacht! De Alamo is gevallen!”

Rome

29 december 2005

Opnieuw een historisch spektakel op tv, dit keer bij SBS 6: "Rome". In hoeverre geven de twaalf afleveringen ons een realistisch beeld van de strijd tussen Caesar en Pompeius?

Kingdom of heaven

20 juli 2005

De meningen van de recensenten over “Kingdom of Heaven” waren zeer verdeeld. Mij viel de film enorm mee, omdat ik veel erger verwachtte omwille van de negatieve kritieken.

Alexander

7 juni 2005

Hij was 20 jaar toen hij de troon besteeg, en nog geen 33 toen hij stierf. Hij bracht het grootste rijk van de oudheid tot stand. Hij verspreidde de Griekse cultuur over de hele toenmalige wereld.

Een zoektocht van Mathilde naar haar verloofde Manech, die in de Eerste Wereldoorlog aan het front ter dood werd veroordeeld wegens zelfverminking.

Een brug te ver

30 april 2005

In Arnhem bereikte een sectie Britten bij verrassing de ongeschonden brug, maar werd spoedig afgesneden door een snel toenemende overmacht van Duitsers.

Alexander the Great

19 februari 2005

Er is veel commotie rondom Oliver Stones laatste film 'Alexander'. Sommigen vinden het beeld van Alexander als biseksuele minnaar een poging tot geschiedvervalsing.

Rabbit-proof Fence

12 februari 2005

3 kleine meisjes trekken te voet naar huis, naar hun moeder bij wie ze door de overheid zijn weggehaald. De tocht loopt door 2000 kilometer woestijn en een spoorzoeker zit ze op de hielen.

Longitude

6 februari 2005

Wat is de overeenkomst tussen een astronaut en een zeevaarder? Beiden varen op de sterren, althans, dat deden ze vroeger. In volle zee zijn er geen wegwijzers.

Een verwoest landschap, ergens aan de Duits-Franse frontlijn, 1916. Een artilleriebombardement kondigt een zoveelste Franse stormloop aan, die voor de zoveelste keer wordt afgeslagen.

Good bye, Lenin!

1 januari 2005

Hoewel Good bye, Lenin! niet bedoeld is als een film die wil laten zien "wie es eigentlich gewesen", wordt voor de historisch geïnteresseerde een interessante wereld opgebouwd.

Gladiator

1 januari 2005

In het jaar 180 na Christus, ten tijde van de gloriedagen van het Romeinse Imperium overlijdt één van de grootste Romeinse keizers Antonius Marcus Aurelius.

In de naam van de roos

1 februari 2004

Naar het boek van Umberto Eco. Scholastiek en moord in de middeleeuwse samenleving.

Amen.

15 juli 2003

Kurt Gerstein, chemicus en SS-officier belast met desinfectie van barakken met het gas Zyklon B, komt er achter, dat Zyklon B niet alleen voor desinfectie gebruikt wordt...