VOC

 

Over eten en drinken aan boord bestaan veel slechte verhalen. Toch was alles goed overdacht.

De zoektocht naar het Onbekende Zuidland.

Wat gebeurt er als een groep mensen moet overleven op een onbewoond eiland?

Georg Naporra heeft vier jaar als matroos bij de VOC gevaren en die periode heeft hem voor het leven getekend.

Tijdens de opening van de tijdelijke tentoonstelling 'De Bron' wordt het archief van de Stichting Indisch Thee- en Familiearchief van der Hucht c.s. overgedragen aan het Nationaal Archief.

Het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden krijgen subsidie voor de samenstelling van een database met gegevens van ruim 325.000 werknemers van de VOC-Kamer Amsterdam.

Voor de zuidkust van Engeland is een VOC-schip gevonden met aan boord onder meer duizend baren zilver en zo'n 36.000 zilveren munten. Het schip, De Rooswijk, werd begin dit jaar ontdekt.

Op 20 maart is het VOC-jaar officieel geopend. Ook Histocasa besteed aandacht aan de Verenigde Oostindische Compagnie. In een kort artikel van Wim Schüling wordt uit de doeken gedaan wat de VOC nou eigenlijk was. In dit inleidende stuk wordt ingegaan op het begin van de VOC, het verkrijgen van kapitaal voor ondernemingen en de organisatie van de Compagnie en het bestuur van deze organisatie. Ook thema’s als de uitbreiding van het gebied in Indië, en de handel zullen behandeld worden. Tenslotte zal er gekeken worden naar de eindperiode van de VOC..