TONEELVOORSTELLING DE BATAVIA

Geplaatst op 4 september 2008 door Redactie
Toneelvoorstelling de Batavia
Wat gebeurt er als een groep mensen moet overleven op een onbewoond eiland?

Na het succes van Max Havelaar, De stille kracht en Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan presenteert Hummelinck Stuurman in seizoen 2008/2009 het toneelstuk De Batavia. Dit vierde deel van het koloniale vijfluik beschrijft de lotgevallen van de overlevenden van het gezonken V.O.C.-schip De Batavia. De Batavia wordt gespeeld door een topcast bestaande uit Reinier Bulder, Vincent Croiset, Ella van Drumpt, Bill van Dijk,  Roos van Erkel, Hein van der Heijden, Cas Jansen, Marc Klein Essink, en Yentl Schieman

Over De Batavia
Wat gebeurt er als een groep mensen moet overleven op een onbewoond eiland? Nog lang voordat series als Expeditie Robinson ons dit lieten zien, werd het ware verhaal van de schipbreukelingen van De Batavia opgetekend. Gestrand in 1629 op een eiland voor de Australische kust, begint de strijd om te overleven. Met het schaarse water en voedsel probeert de bemanning zich in leven te houden. Opperkoopman Pelsaert laat hen aan hun lot over om hulp te halen. Dan breekt de hel los en beginnen zieke spelletjes. De vraag is wie van de schipbreukelingen blijft leven en wie niet.

De voorstelling ‘De Batavia’ is gebaseerd op het boek van Mike Dash, aangevuld met verschillende overlevingsbronnen. De vrije adaptatie van Marcel Otten laat zien hoe tijdloos de menselijke reactie op verregaande ontberingen is. De regie is in handen van Ignace Cornelissen, die eerder bij Hummelinck Stuurman De Potvis en Max Havelaar regisseerde.

De Bataviawerf
Hummelinck Stuurman Theaterbureau is voor deze productie een samenwerking aangegaan met De Bataviawerf in Lelystad. De werf, met een ter plekke nagebouwde reconstructie van De Batavia op ware grootte, is verheugd dat het verhaal van het VOC-schip onder de aandacht wordt gebracht. De regisseur en decorontwerpster zijn al op de werf geweest en rondgeleid door de historicus van de werf. Ook de acteurs zullen tijdens de repetitieperiode een bezoek brengen aan De Batavia.
De bezoekers die nog deze zomer de Bataviawerf bezoeken en het boek van Mike Dash kopen, maken kans op 2 van de 10 kaarten voor de première. Van 1 oktober 2008 tot 1 maart 2009 wordt  € 2,50 korting verleend op de entreeprijs van de Bataviawerf in Lelystad op vertoon van een theaterkaartje.

De Batavia gaat 18 oktober 2008, tijdens de Week van de Geschiedenis, in première in de Leidse Schouwburg. De tournee langs zo’n tachtig Nederlandse theaters duurt tot en met 5 februari 2009. 

Meer informatie: www.hummelinckstuurman.nl
 

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje