CIA LIET NAZI EICHMANN LOPEN

Geplaatst op 7 juni 2006
De Verenigde Staten wisten al ruim twee jaar voor zijn gevangenneming de verblijfsplek en schuilnaam van nazi en oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann.
De Verenigde Staten wisten al ruim twee jaar voor zijn gevangenneming de verblijfsplek en schuilnaam van nazi en oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Dat blijkt uit vrijgegeven documenten van de CIA, liet nieuwszender CNN dinsdag weten.

De West-Duitse inlichtingendienst vertelde de CIA in 1958 dat Eichmann onder de naam Clemens in Argentinië verbleef. De CIA besloot hier niets mee te doen om sommige hoge functionarissen uit de regering van bondskanselier Konrad Adenauer te beschermen. Die functionarissen hadden zelf een nazi-verleden waarover Eichmann dingen zou kunnen zeggen, beweert historicus Timothy Naftali van de Universiteit van Virginia op basis van de documenten. Hij wijst daarbij op veiligheidsadviseur Hans Globke, die in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij de totstandkoming van wetten om joden uit de Duitse samenleving te verwijderen.

Uiteindelijk zouden Israëlische agenten Eichmann, het brein achter de jodenvervolging, wel pakken. Eichmann werd in 1962 ter dood gebracht.


Bron: Nu.nl
{mosbookmarks:bm=894}
Bericht geplaatst in: nieuwtje