TURKIJE MOET MEER WORSTELEN
Niets op tegen want als je liberaal bent wil je geen verkapte socialist in de gelederen. De kandidaat-volksvertegenwoordigers Ahyan Tonca en Osman Elmaci (beiden CDA) en Erdinc Sacan (PvdA) hebben de test niet doorstaan. Zij ontkennen het bestaan van de Turkse genocide op de Armeniërs tussen 1915 en 1917. Een historische kwestie met een zware politieke lading.
Dat bij de deportaties honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen staat vast. De schattingen variëren van 300.000 tot 1,5 miljoen. Volgens de huidige Turkse regering ging het echter niet om genocide (doelbewuste en planmatige vernietiging van een volk) maar om deportatie van Armeniërs binnen het grondgebied van het oude Ottomaanse Rijk, uitgevoerd door het nieuwe radicale bewind van de Jong Turken.
Veel landen, waaronder Nederland spreken echter wel van genocide: de Jong Turken probeerden doelbewust het Armeense volk te vernietigen. Ook binnen de Europese Unie speelt deze kwestie. Het Europees Parlement wilde aanvankelijk dat Turkije de Armeense genocide als zodanig zou erkennen. In het andere geval zou toetreding tot de Europese Unie onmogelijk zijn. Inmiddels heeft het Parlement die eis laten vallen. Naar verluidt om tegenstanders van de toetreding in Turkije zelf de wind uit de zeilen te nemen.
Het is begrijpelijk dat in Turkije irritatie ontstaat over de eisen van het Europees Parlement. Bepaalt men in Brussel wat er in de Turkse geschiedenisboekjes moet komen te staan? Tegelijkertijd is het angstig om te zien hoe krampachtig de Turkse regering reageert op de Armeense kwestie. Blijkbaar is er nog onvoldoende ruimte voor een vrij en openbaar debat.
Dezelfde houding lijkt ook aanwezig bij de (inmiddels voormalige) kandidaat-kamerleden van CDA en PvdA. Historische feiten worden niet erkend omdat men blijkbaar nooit heeft gestreefd naar een objectief historisch beeld. Beschaafde landen worstelen met hun geschiedenis. Duitsland is nog lang niet klaar met de geschiedenis van het nationaal-socialisme. Nederland kijkt nog steeds in verwarring terug op collabaratie en verzet in de Tweede Wereldoorlog. Amerika verwerkt in talloze publicaties het trauma Vietnam. Turkije moet meer worstelen.