DE DIJK

Geplaatst op 18 december 2006
Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de Afsluitdijk organiseert het Zuiderzeemuseum van 19 januari tot en met 3 juni 2007 de spectaculaire tentoonstelling ‘De Dijk’. Centraal staan de schilderijen en tekeningen die Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945)

mastenbroek.jpgTer gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de Afsluitdijk organiseert het Zuiderzeemuseum van 19 januari tot en met 3 juni 2007 de spectaculaire tentoonstelling ‘De Dijk’. Centraal staan de schilderijen en tekeningen die Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945) van de aanleg van de Afsluitdijk maakte. Het werk in uitvoering en hoogtepunten als de sluiting van het laatste gat in de dijk op 28 mei 1932 koos hij als onderwerpen. Prachtige foto’s, grijpers en stoomfluiten plaatsen de werken van Van Mastenbroek in een sfeerbeeld die de bezoeker een blik gunt in de wereld van de strijd tegen het water, die uiteindelijk leidde tot een prestatie die zijn weerga niet kent: de Afsluitdijk.

Van Mastenbroek
Johan Hendrik van Mastenbroek had al vanaf zijn vroege kindertijd bijzondere belangstelling voor tekenen en schilderen. Soms maakte hij portretten en romantische schilderijen, maar zijn liefde voor ‘technische’ zaken was het sterkst. Al snel was hij befaamd als industrieel schilder. Zo tegen 1930 werd Van Mastenbroek door het ministerie van Waterstaat verzocht om een bijdrage te leveren aan een album over de in gang gezette Zuiderzeewerken. Samen met een vijftal andere kunstenaars voerde hij zijn opdracht uit. Van Mastenbroek was echter zo in zijn element dat hij langer bleef om schilderijen en tekeningen te maken van de aanleg van de Afsluitdijk.

Zuiderzeewerken
Het werk van J.H. Van Mastenbroek laat zien hoe omvangrijk een project als de afsluiting van de Zuiderzee was. Van Mastenbroek ging als een journalist te werk, waardoor zijn schilderijen en tekeningen de werkzaamheden perfect weergeven. Hij tekende en schilderde met veel gevoel voor detail. De draaiende kranen, het nachtwerk met verlichting, het storten van de keileem, het banjeren van de arbeiders in de modder en het maken van zinkstukken, niets verloor hij uit het oog. Zijn werk stelt ons als het ware in staat om zelf door de bagger en klei te ploeteren.

Tentoonstelling
Gevlochten betonstaal in de tentoonstelling refereert aan de aanleg van de Afsluitdijk en bijbehorende bouwwerken. Intrigerende beelden tonen het verborgen skelet van de gewapende betonnen pijlers van de sluizen als ruwe, hoekige kooien van stalen stangen; een eindeloos veld van verborgen ruimtes. Gedurende de voltooiing van de Afsluitdijk werden deze echter voorgoed aan het oog onttrokken door het gladde beton. Het Zuiderzeemuseum maakt deze beelden nog één keer zichtbaar.

Informatie en openingstijden
Tentoonstelling De Dijk is van 19 januari tot en met 3 juni 2007 te bezoeken in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. De toegangsprijs is € 10,00 (kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,00 en museumkaart € 3,00). In het hoogseizoen vanaf 31 maart 2007 betalen volwassenen € 11,50 (kinderen van 4 t/m 12 jaar € 6,50). Surf naar www.zuiderzeemuseum.nl voor meer informatie.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje