EENS!

Geplaatst op 1 februari 2007 door Reinard Maarleveld
De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik ben het eens met CDA en ChristenUnie.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik ben het eens met CDA en de ChristenUnie. André rouwvoet2.jpgRouvoet is mijn man. Waar gaat dit over? Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een onderzoek starten naar de veranderingen in het onderwijs die de afgelopen twintig jaar zijn doorgevoerd. Zoals de basisvorming, de tweede fase, het studiehuis, het vmbo en het nieuwe leren. CDA en ChristenUnie zijn tegen.

Ik citeer de Volkskrant van 30 januari 2007:
“Op initiatief van de PvdA krijgt de griffie van de Tweede Kamer donderdag de opdracht een eerste onderzoeksopzet uit te werken. De vraag is vooral waarom de onderwijsvernieuwingen steeds weer tot onvrede leiden onder ouders, docenten en studenten. ‘Er gaat structureel iets mis’, zegt PvdA-Kamerlid Hamer. ‘Dan past het de politiek om zich kwetsbaar op te stellen en de klachten te onderzoeken.’

Als ik Hamer was zou ik de aanstaande minister van Financiën eens laten doorrekenen wat dit potje troosteloos nakaarten gaat kosten. Ik ben niet genoemd, maar kan wel een schatting maken. Laten we ervan uitgaan dat twintig personen de komende veertig weken zestien uur per week gaan besteden. Dat is 12.800 uur. Stellen we het bruto-uurloon van een Kamerlid op € 250,- Dan komen we op een bedrag van € 3.200.000,-. Daar komen dan nog kosten bij voor notuleren, schrijven van de verslagen, drukkosten, onkostenvergoedingen, gederfde inkomsten van de mensen die verhoord gaan worden. Laten we al die kosten stellen op 50%, dan wordt dat een bedrag van € 1.600.000,-. Ik laat de kosten die de omroepen gaan maken om het gesjor aan dit morsdode paard in beeld te brengen maar even buiten beschouwing. Laten we het geheel afronden op € 5 miljoen. Ik ga er dan van uit dat de commissie zo slim is om de organisatieadviesbureaus dit keer niet uit te nodigen. Maar mochten de gieren van TwijnstraGuddeBerenschot&Consorten weer uitvliegen, dan moeten we het bedrag verdubbelen tot € 10 miljoen.

En geloof me: aan het einde zijn we niets wijzer. In de ICT heet dit spelletje “fingerpointing”. Als de software niet werkt zegt de fabrikant van de software dat het aan de hardware ligt en de fabrikant van de hardware zegt dat het aan de software ligt. Netelenbos gaat naar de universiteiten en hogescholen wijzen. De universiteiten en hogescholen gaan naar de Onderwijsraad wijzen. De Onderwijsraad gaat naar de scholen voor voortgezet onderwijs wijzen en de scholen voor voortgezet onderwijs gaan naar Netelenbos wijzen. Bent u daar nog?

Hamer zegt: ‘Het past de politiek om zich kwetsbaar op te stellen en klachten te onderzoeken.’ Doe dat dan onder werktijd, blijf vooruitkijken en kom met oplossingen. Of droomt ze van een baantje als voorzitter van de enquêtecommissie? Dan wordt het tijd dat prins André haar wakker kust.

 

 

 

Bericht geplaatst in: artikel