RAT RACE?

Geplaatst op 8 mei 2007 door Reinard Maarleveld
Sinterklaas Plasterk geeft miljoenen aan een Nationaal Historisch Museum. Wie krijgt de koek en wie de gard?

De Rat Race om de miljoenen van het Nationaal Historisch Museum is begonnen. Het NOS Journaal toonde een filmpje* waarin Sinterklaas Plasterk op bezoek gaat bij de lieve kinderen die het strooigoed maar al te graag binnen halen.

Jan Vaessen van het Open Luchtmuseum laat de paden nog eens schoonvegen, zuigt de rook diep in zijn longen en komt vervolgens met een betoog dat de minister zichtbaar verveelt. Exit Openluchtmuseum. Arnhem was al bij voorbaat kansloos want te ver verwijderd van de Haagse circuits waar de poen uiteindelijk wordt verdeeld.

Sint en Pieten landen in Amsterdam. Hier hebben directeuren van musea een non-agressiepact gesloten. Alle vijandelijkheden worden gestaakt totdat de hoofdprijs is gevallen. De Goedheiligman is omringd door Brave Hendriken die bezweren alles eerlijk te zullen delen. Een slimme zet, want Sinterklaas Plasterk houdt niet van gekissebis. Vlak voor zijn vertrek wordt hem een doorkijkje naar het Museumplein getoond. Achter zijn rug beginnen de deugnieten elkaar weer te knijpen en te schoppen.

Den Haag. Burgemeester Deetman is het slimste jongetje van de klas en gelooft niet meer in Sinterklaas. Hij lacht vrolijk in de camera. Om de hoek staat de schatkist voor kunst en cultuur. Zijn vrienden hebben de sleutel en het kan niet meer fout gaan. De vorige Sinterklaas was als was in de handen van de lobby. Deze kakelverse opvolger kan alleen maar ondertekenen wat Maria al had beloofd.

Rat race? Rituele dans!

*)
Filmpje te zien op: nos journaal

 

 

 

Bericht geplaatst in: artikel, column