NEDERLAND, LET OP UW ZAAK!

Geplaatst op 11 juni 2007 door Reinard Maarleveld
Nederland, let op uw zaak!
Meer jaartallen en feiten is prima. Maar willen we terug naar de geschiedenisles van 1965?

Op de Abraham Kuyperschool in Schiedam maak ik tussen 1965 en 1968 kennis met het vak geschiedenis. De samenleving is overzichtelijk en dat geldt ook voor de geschiedenis. Om te beginnen is er maar een vorm van geschiedenis: vaderlandse geschiedenis. Elk tijdvak bestaat uit de opsomming van de heldendaden van onze voorvaderen.

Prehistorie: vanouds wonen hier buitengewone slimmeriken die terpen en wierden bouwen, vissen in de rivierarmen, trechterbekers maken en van wanten weten. Hoera!

Oudheid: Romeinen zijn geen watjes, maar van de dappere Batavieren hebben zij niet terug. We nemen wel veel van de Romeinen over, maar uiteindelijk blijven we toch baas in eigen land. Leve Julius Civilis!

Middeleeuwen: Karel de Grote is het liefst op het Valkhof. Hollandse graven zijn de beste. Gekonkel van bisschoppen en Duitse keizers verlamt ons land. Laurens Janszoon Coster en Willem Beukelszoon van Biervliet brengen Nederland en de rest van de wereld kennis en welvaart. Zonder Kampen, Deventer en Zwolle geen Hanze!

Opstand en Gouden Eeuw: Katholieken aanbidden afgodsbeelden en zijn nog steeds fout. Willem Van Oranje als onbaatzuchtige held en slachtoffer van de gluiperige Spaanse moordenaars. We doorstaan ontberingen op Nova Zembla. Rembrandt is de meester van het licht. De Ruyter doet Duinkerker kapers en Engelse admiraals sidderen. Houzee!

Achttiende eeuw: Slappe patriciërs verstieren de boel. Het Huis van Oranje wordt tegengewerkt. De Fransen worden de baas. Hebben jullie nu je zin, regenten? Stelletje egoïsten!

Negentiende eeuw: In Indië wordt wat groots verricht. Koning Willem I wil wel, maar de eigengereide Belgen zitten hem dwars. Glorieuze Tiendaagse Veldtocht helpt niet. Stom van ze, zoek het dan maar zelf uit!

Twintigste eeuw: Onverwachte weerstand tegen de Duitse overmacht. Hitler zit met de handen in het haar. Alleen door het bombardement moeten we stoppen. Op een paar NSB-ers na gaat iedereen in het verzet. Maar we kunnen niet voorkomen dat de moffen onze joden vermoorden. We houden van Anne Frank en Wilhelmina.

Dat was het geschiedenisprogramma op een protestantse basisschool in 1965. Zo erg zal het wel niet meer worden?

Toch is het tij aan het keren. Fraaie jubileumboeken over De Ruyter en Lely. Brede steun voor de versterking van het nationaal besef (de canon, een nationaal historisch museum). Een minister-president die de VOC-mentaliteit bejubelt. Hijzelf en de twee vice-premiers afkomstig van de universiteit van Kuyper. Minister Cramer gaat het het gezin van de gloeilamp afhelpen om de wereld te redden.

Nederland, let op uw zaak!

 

 

 


 

Bericht geplaatst in: artikel, column