DAADKRACHT!

Geplaatst op 30 oktober 2007 door Redactie
Nu bij Geschiedenis.nl: het telefoongesprek tussen NAVO-baas Jaap de Hoop-Scheffer en minister van Defensie Eimert van Middelkoop!

Den Haag, 1400 uur, de telefoon rinkelt…….

"Van Middelkoop"

- Eimert, met Jaap

"Jaap, wat goed dat je belt. Ik wilde jouw…"

- Eimert, ik wilde je nog even zeggen dat ik geweldig genoten heb op jouw top in Noordwijk. Leuke lokatie, geslaagde entourage, lekkere bitterballen en leuk dat je dochter de organisatie van het damesprogramma voor haar rekening nam.

"Dankjewel Jaap, ik…."

- EN natuurlijk heel erg fijn dat de Nederlandse missie in Afghanistan wordt verlengd.

"….."

- Eimert, ben je daar nog?

"Ja hoor Jaap, volgens mij viel de verbinding even weg. "

- Ja volgens mij ook, maar goed, je zult ongetwijfeld zeer ingenomen zijn met de eer die Nederland ten deel valt door de verlenging. Fantastisch dat Nederland als klein land tot bij de grote jongens hoort en dat we kunnen bijdragen aan de wederopbouw van Afghanistan.

"Nou Jaap, zover is het nog n…"

- Je wil niet weten hoe zeer ik daarvoor heb moeten knokken hoor. IEDEREEN wil natuurlijk zo in de picture staan bij zo’n fantastisch project. Voorop lopen, dat willen we allemaal! Maar ik heb lijn getrokken hoor! Die Fransen 50 soldaten, maximaal!! En geen gevechtsmissies, natuurlijk. Het echte werk laat je aan de Nederlanders over. Nobody can beat the Dutch, Eimert, zo is het toch? Jarenlang hebben we moeten beknibbelen op defensie, maar nu pakken we uit hoor. In de geest van Van Heutsz zullen we maar zeggen.

"Jaap, ik weet niet of…"

- Ik ook niet, maar heel veel meer dan die 200 soldaten zal Georgië niet leveren hoor. Maar als je je daar druk om maakt, dan praat ik morgen wel even met George.

"Ja, maar….."

- WIJ gaan geschiedenis schrijven, Eimert! Nederland telt weer mee als natie! Voel je het ook Eimert, voel je het ? Jij bent de nieuwe De Ruyter, jongen!Jij gaat het allemaal flikken!

"Jaap, ik ……"

- Ik weet het Eimert, ik weet het. Maar geen dank, kerel. Je weet dat ik alles doe om Nederland weer op de kaart te zetten he. Maar goed, ik moet hangen. Zeg, doe JP de groeten en tot binnenkort maar weer hoor-KLIK

"Jaap?"

- ………

De deur van de kamer zwaait open en een beleidsmedewerker komt binnen. ‘De Kamervragen met de antwoorden voor de vergadering van vanmiddag. Alsjeblieft’.
Van Middelkoop pakt het eerste setje kamervragen en zucht diep. GroenLinks vraagt zich af of de Nederlandse pantserwagens de Afghaanse zandbak niet te veel stukrijden en de Partij van de Dieren wil weten of de minister zich realiseert dat de lokale schorpioenenpopulatie door munitiaire loodvergiftiging in toenemende mate nageslacht met oogafwijkingen produceert. Van Middelkoop zucht eens diep. Het wordt een lange middag.....

Bericht geplaatst in: artikel