RETOUR NL

Geplaatst op 27 januari 2008 door Reinard Maarleveld
De canon leeft! De canonieke boeken zijn niet aan te slepen...

Inhoudelijk worden er regelmatig kritische noten over de canon van de Nederlandse geschiedenis gekraakt. Wat moet er wel en wat moet er niet in de canon? Wie krijgt teveel en wie krijgt te weinig ruimte? Welke feiten missen we en welke feiten zijn overbodig? Een discussie zonder eind, zoals het hoort in het historisch bedrijf. Dat betekent ook dat de canon zelf springlevend is!

Uitgevers haasten zich dan ook canonieke boeken de wereld in te zenden. Voor jong en oud, voor doorgeleerde en intellectuele  types, maar ook voor middelbare scholieren, leerlingen van de basisschool, studenten aan de lerarenopleiding en allochtone medelanders.

Retour NL. De canon van de Nederlandse geschiedenis in vijftig verhalen van Jenny van der Toorn-Schutte lijkt vooral bedoeld voor leerlingen van de basisschool. De “vensters” (onderwerpen) van de officiële canon vormen de aanleiding om in vijftig korte hoofdstukken de bijbehorende historische achtergronden te schetsen. Elk hoofdstukje zet in met een beschrijving van een standbeeld, kunstvoorwerp, boek of historische locatie en vervolgens wordt de vraag gesteld: “waarom dit object op deze plaats?” Jenny van der Toorn-Schutte legt de zaken vervolgens goed uit, maar de toon waarop dat gebeurt zal bij volwassenen wel wat irritatie oproepen.

De flaptekst en de titel suggereren namelijk dat het hier gaat om verhalen die op een beeldende en spannende manier de vaderlandse geschiedenis behandelen. “Het verleden wordt tot leven gewekt”, aldus de uitgever. Maar dan vooral mijn persoonlijk verleden. Ik dacht weemoedig terug aan de geschiedenislessen van meester Batenburg (dat hij ruste in vrede) op de Dr. Abraham Kuyperschool in 1965. Hij schetste een inspirerend beeld van de vaderlandse historie. Een strakke lijn van dappere Batavieren naar trotse uitvoerders van het Deltaplan. Via Julius Civilis, Willem Van Oranje, koning-koopman Willem I naar Wilhelmina en Vader Drees. Daar werd wat groots verricht!

Jenny van der Toorn-Schutte is wel kritischer dan meester Batenburg. De schaduwzijden komen zeker aan bod, zoals dat ook in de canon gebeurt. Maar het uitgangspunt is naar mijn idee toch hetzelfde: de vaderlandse geschiedenis wordt vooral als heldenverhaal gepresenteerd. Wie daar doorheen kan kijken en naar materiaal zoekt voor de geschiedenisles op de basisschool heeft zeker baat bij deze uitgave.

J. van der Toorn-Schutte
Retour NL. De canon van de Nederlandse geschiedenis in vijftig verhalen
Uitgeverij Boom
ISBN: 9789085065111
paperback | geïllustreerd
17 x 22 cm
144 blz. | € 17.50

http://www.boomsun.nl/boek.php?isbn=9789085065111

Bericht geplaatst in: boekrecensie