OMSTREDEN ANNE FRANK KAART BLIJFT IN ROULATIE
Dat zegt hoofdredacteur Pascale Bosboom van uitgeverij Boomerang. Zij ziet de kaart als een kunstwerkje, dat stimuleert na te denken over een vreedzame oplossing tussen Israël en de Palestijnen. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël ziet de kaart als 'stijlloze geschiedvervalsing' en pleit voor een stop op verdere verspreiding.
De beeltenis van Anne Frank met Palestijnensjaal bestond al voordat er een kaart van werd gemaakt. De kunstenaar die zich 'T' noemt, verspreidde de afbeelding als graffiti op een aantal muren in Amsterdam. Actrice Birgit Schuurman gebruikte het beeld voor één van de gratis kaarten die uitgeverij Boomerang door Nederland verspreid.
Schuurman mocht als gasthoofdredacteur van de uitgeverij een maand lang bepalen welke ontwerpen er op de kaarten te zien zouden zijn. Tot haar grote verbazing bleken veel mensen aanstoot te nemen aan de afbeelding. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen met de kaart", zegt ze.
De Israëlische ambassadeur in Nederland Harry Kney Tal is geraakt door het beeld van Anne Frank met de Palestijnensjaal. "Anne Frank is een icoon in de Nederlandse geschiedenis en ze is vermoord omdat ze joods is. De kunstenaar heeft dit icoon gebruikt en verplaatst naar de politieke strijd tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Het is schandalig, daar heb ik gewoon geen andere woorden voor." De ambassadeur noemt het een vorm van grove manipulatie en propaganda.