HISTORISCH CAFé
Programma Historisch Cafe februari en maart
WO 13 FEB 2008 (20-22u, café P96)
Het Historisch Café van woensdag 13 februari heeft als gasten Frans Huijzendveld, Olaf Tempelman, Floris Cohen en Eric Jorink. We zullen horen welke boeken we over Afrika móeten lezen, nemen een duik in de recente Roemeense geschiedenis en we sluiten af met een debat over de aard en betekenis van de Wetenschappelijke Revolutie.
volledig programma
20.00 uur - De drie beste boeken over... - Column door Frans Huijzendveld
In onze serie "de drie beste boeken van.." deze keer het oordeel van Frans Huijzendveld. Hij bespreekt de drie beste boeken over de Afrika.
Frans Huijzendveld is sinds 1992 als Universitair docent Niet-Westerse Geschiedenis aan de VU verbonden en sinds 1996 eveneens aan de Universiteit Wageningen. Zijn specialisatie is de culturele en sociaal-economische geschiedenis van Oost-Afrika.
20.15 uur - Roemeense lente - Interview met Olaf Tempelman
Roemenië, het land dat aan het eind van de jaren tachtig de bloedigste val van het communisme meemaakte, heeft sindsdien een radicale transformatie ondergaan. Van het streng communistische land onder Ceausescu is het veranderd in een ultrakapitalistische maatschappij. Dit veranderingsproces is treffend beschreven door Volkskrant-correspondent Olaf Tempelman in zijn boek Roemeense Lente (De Arbeiderspers, 2007).
Het gesprek met Tempelman zal gaan over dit veranderingsproces. In hoeverre werden economische hervormingen vergezeld van politieke veranderingen? Was er sprake van een radicale politieke omwenteling na december 1989? Hoe staat het er nu voor met Roemenië? En welke invloed hebben veranderingen (gehad) op het dagelijkse leven van de Roemenen?
Meer informatie interview
21.00 uur - Pauze
21.15 uur - De Wetenschappelijke Revolutie? - Debat met Floris Cohen en Eric Jorink
Was de wetenschappelijke revolutie van de 17e eeuw wel een echte revolutie, een plotselinge ommekeer? Ja, betoogt Floris Cohen in De herschepping van de wereld het had niet veel gescheeld of we hadden nog steeds in de middeleeuwen geleefd. Dankzij een handje vol pientere pioniers als Galilei, Kepler, Descartes, Bacon, Huygens en Newton veranderde de wereld vier eeuwen geleden in korte tijd radicaal van gedaante.
Daarmee keert Cohen zich tegen wetenschapshistorici die menen dat we eigenlijk wel zonder het begrip wetenschappelijke revolutie kunnen. Eric Jorink legt juist de nadruk op de alledaagse wetenschapsbeoefening in de Gouden Eeuw, die wel bloeide, maar vaak helemaal niet zo spectaculair was. Hoe revolutionair veranderde de wetenschap in de zeventiende eeuw? En waarom kwam de grote doorbraak juist in Europa en niet elders?
Meer informatie debat
Het Historisch Café van wo 13 feb 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Bert Bakker (www.uitgeverijbertbakker.nl), uitgeverij De Arbeiderspers (www.arbeiderspers.nl) en Athenaeum Boekhandel
============
WO 12 MRT 2008 (20-22u, café P96)
20.00 uur - 'De drie beste boeken over...' - Column door Jurjen Vis
20.15 uur - Joop den Uyl - Interview met biografe Anet Bleich
21.00 uur - Pauze
21.15 uur - Het vaderlands gevoel - Debat met Hans Wansink en Niek van Sas
Meer informatie binnenkort op www.historischcafe.nl
Het Historisch Café van wo 12 mrt 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel