POSITIEVE REACTIES OP OPTREDEN HEESTERS

Geplaatst op 18 februari 2008 door Reinard Maarleveld
Positieve reacties op optreden Heesters

Nederland sluit Heesters in de armen.  De verloren zoon, een warm bad, staande ovaties en open doekjes. Alles afgerond met  "Auf Wiedersehen!" en "Tot volgend jaar..."

Na het optreden deze week in De Flint in Amersfoort blijkt dat Johannes Heesters kan rekenen op veel sympathie. Niet alleen het Amersfoortse publiek sloot hem in de armen. Ook de landelijke pers was mild gestemd. Zelfs voor zijn vocale prestaties was er lof. Heesters is 104 en had op nieuwjaarsdag nog zijn ribben gebroken bij een val.

Wat citaten uit de kranten van maandag 18 augustus 2008

AD
"Het vooraf veelbesproken optreden van Johannes Heesters in het Amersfoortse theater De Flint is vlekkeloos verlopen. De zaal omarmde de teruggekeerde zoon van de stad met open doekjes en staande ovaties. Johannes Heesters (104), met zijn vrouw Simone Rethel en zijn vaste pianist Uli Kofler aan zijn zijde, zong met een voor iemand van zijn leeftijd wonderbaarlijk vaste stem twee handenvol liedjes uit operettes en muziekfilms."

NRC
"Heesters’ lichte tenor van vroeger is vanzelfsprekend een zwaarder en minder flexibel geluid geworden, dat hij echter nog steeds met groot bravoure inzet om ieder woord een krachtige lading te geven. Hij werd beloond met een stuk of vier staande ovaties, veel gejuich en een beeldje van een Amersfoortse kei.

Volkskrant
"Geen enkele wanklank, geen luid en geen stil protest, niet één keer boegeroep. De 104-jarige artiest werd in zijn geboortestad Amersfoort als een verloren zoon binnengehaald, in een warm bad gestopt en daarna onder een deken van verzoening. Wie vooraf volkomen terecht had gedacht dat een 104-jarige nauwelijks nog een enigszins redelijke klank uit zijn strot zou kunnen persen, kwam hier bedrogen uit. De tenor van weleer kon het nog steeds – en zong op zijn manier de sterren van de hemel: met veel pathos, een stevig vibrato, en vooral ingeleefd. Hier stond een zanger die kon acteren, en een acteur die kon zingen. De geluidstechnicus die de volumeknop op voluit had gezet, moest zelfs wat gas terugnemen, anders zou Heesters tot ver over de Utrechtse Heuvelrug hoorbaar zijn geweest."

Voor de Duitsers is de aanvankelijk negatieve stemming over Heesters in Nederland eenvoudig te verklaren. Het gaat niet zozeer om het feit dat Heesters in 1941 met Nazi's op bezoek is geweest in het concentratiekamp Dachau. Ook niet om het feit dat hij daar al dan niet gezongen heeft. Het ging de Nederlanders er vooral om dat hij in de oorlogsjaren in Duitsland een absolute ster was. Dat kon men niet verkroppen en Heesters moest en zou op zijn nummer worden gezet.

Der Spiegel
"Seine Kritiker - vor allem in den Niederlanden - konnte Heesters Dementi (het bezoek aan Dachau wordt hier bedoeld, red) nicht beruhigen. Dass der Schauspieler zu den meistbeschäftigten Stars in den deutschen "Ablenkungsfilmen" der Kriegsjahre zählte, haben seine holländischen Landsleute ihm sehr übel genommen. Da passte der Verdacht, in Dachau zur Erheiterung der Nazis musiziert zu haben, gut ins Bild."

Blijkbaar is de stemming nu omgeslagen. "Tot volgend jaar!" verklaarde Heesters in Amersfoort.

Youtube met Johannes Heesters, Amersfoort 2008

Marika Rökk en Johannes Heesters in Machen Wir's Den Schwalben Nach

Bericht geplaatst in: artikel