RELIGIEUS ERFGOED LEXICON

Geplaatst op 25 februari 2008 door Reinard Maarleveld
Dit lexicon bevat Nederlandse en Vlaamse benamingen van voorwerpen die zich kunnen bevinden in of nabij kloosters en kerken van alle gezindten.

(Deze aankondiging is afkomstig van de Walburg pers, de uitgever van Religieus Erfgoed)

Het jaar 2008 is uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. Uw bijzondere aandacht verdient dan ook de uitgave Religieus erfgoed van de hand van kunsthistoricus Mieke van Zanten.

Dit fraai geïllustreerde lexicon bevat Nederlandseen Vlaamse benamingen van voorwerpen die zich kunnen bevinden in of nabij kloosters en kerken van alle gezindten. Van Zanten standaardiseerde alle termen,
formuleerde eenduidige objectbeschrijvingen en verzamelde afbeeldingen in Nederlandse en Vlaamse kerken en kloosters. De uitgave bevat ruim 900 duidelijke kleurenfoto's van vrijwel alle beschreven objecten.

Religieus erfgoed is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers in samenwerking met de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN) .

Kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen herbergen samen misschien wel de grootste verzameling kunstvoorwerpen en historische objecten van de Lage Landen. Het gaat om zeer bijzonder erfgoed dat van een rijke historie getuigt en waarin zich meer dan alleen de kerkelijke geschiedenis weerspiegelt.

Onder erfgoedbeheerders en liefhebbers in Nederland en Vlaanderen bestaat al enige tijd behoefte aan een gestandaardiseerde trefwoordenlijst van religieuze objecten. Dankzij een grootschalige inventarisatie van dit kunst- en cultuurbezit was het mogelijk om termen en foto’s te verzamelen van de meest uiteenlopende objecten. Zo zijn er voorwerpen beschreven die een rol spelen in de liturgie – zoals avondmaalszilver en gewaden – en in het kerkelijk en kloosterlijk leven. Van schilderijen, beelden, glas-in-lood en devotionalia tot
minder geloofsgebonden zaken zoals een stovenkar en een zerkenlichter.

Ook elementen in de directe omgeving van kerk of klooster, zoals bijzondere graven of een Lourdesgrot, zijn
gefotografeerd en beschreven. Kortom, een onmisbaar naslagwerk voor erfgoedbeheerders en verzamelaars.

Dr. Mieke van Zanten is conservator bij een stichting die kloosterlijk erfgoed beheert. Zij publiceert regelmatig over religieus erfgoed en adviseert diverse kerkelijke instanties.

Mieke van Zanten, Religieus erfgoed. Geïllustreerd Lexicon,
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, rijk geïllustreerd in kleur, gebonden
ISBN 978.90.5730.522.1,
prijs € 39,95
312 pagina's.

Bericht geplaatst in: pas verschenen