VETERANENKUNST IN LEGERMUSEUM

Geplaatst op 4 september 2008 door Redactie
Veteranenkunst in Legermuseum
Op zaterdag 20 september 2008 opent het Legermuseum in Delft de expositie Veteranenkunst

De tentoongestelde werken zijn geselecteerd uit de ruim 100 kunstwerken die op 28 juni jl. tijdens de Nederlandse Veteranendag voor het eerst voor publiek te zien waren, op initiatief van de Stichting Veteranen Kunst.

De expositie in het Legermuseum bestaat uit ca. 40 schilderijen en 5 sculpturen van 29 veteranen. Zij hebben gediend tijdens verschillende (inter)nationale conflicten, van de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië tot meer recente missies zoals Bosnië en Uruzgan. De geselecteerde kunstwerken weerspiegelen de persoonlijke ervaringen in spanningsgebieden. Deze emotionele verwerkingen zijn individuele documenten; ieder object is een uiting van het verhaal achter de militair.

Het initiatief om creatieve uitingen van veteranen samen te brengen en te exposeren is van de Stichting Veteranen Kunst. Deze stichting - opgericht eind 2007 door mevrouw Iety Zonneveld, zelf echtgenote van een ex-militair - heeft als doel aandacht te vragen voor de gevaarlijke omstandigheden waarin militairen tijdens missies opereren. Een taak die dikwijls ver van het thuisfront vervuld wordt. Eenmaal teruggekomen worden veteranen vaak geconfronteerd met een maatschappij die niet zo stilstaat bij wat er op afstand gebeurt. Een deel van de kunstwerken is dan ook ontstaan na het ondergaan van traumatherapie, maar sommige zijn ook gewoon het resultaat van een creatieve hobby.

De Stichting Veteranen Kunst geeft een boek uit met het complete overzicht van de kunstwerken. Deze publicatie is vanaf 21 september voor € 29,95 verkrijgbaar in de museumwinkel van het Legermuseum.

De expositie Veteranenkunst is van 21 september tot en met 23 november 2008 te zien in het Legermuseum. Meer informatie over het museum is te vinden op www.legermuseum.nl.
 

Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje