OPGERAAPT OPGEVIST UITGEHAKT
Fossielen vertellen de geschiedenis van Nederland
Opgeraapt Opgevist Uitgehakt is een intrigerend verhaal over de geschiedenis van Nederland aan de hand van belangrijke vindplaatsen van fossielen. Voor een paleontoloog is tienduizend jaar een zuchtje. Die inschatting zal een historicus niet snel maken. Toch is het fascinerend om de tijdreizen van Reumer door het Hollands landschap te volgen. Ook omdat we met een deskundige te maken hebben die heerlijk enthousiast over zijn vakgebied kan vertellen en daarbij met plezier op zijn hurken gaat zitten om de leek van de noodzakelijke basiskennis te voorzien. Als wetenschapper geeft Reumer ook alle eer aan de vele amateur-paleontologen die in Nederland actief zijn.
Als paleontoloog overziet Reumer ontwikkelingen van honderden miljoenen jaren. Het gebied dat nu Nederland heet is onderworpen aan enorme geografische en klimatologische veranderingen. Zo schetst hij Winterswijk aan Zee, zoals het er 230 miljoen geleden bij lag. Een slikkig soort waddengebied onder omstandigheden die nu aan de Perzische Golf te vinden zijn. In de zogenaamde Muschelkalk groeve in Winterswijk werden pootafdrukken en skeletdelen van hagedisachtige reptielen (“mariene sauriers”) gevonden. Het kalk uit de groeve wordt nog steeds gebruikt, onder meer bij de aanleg van wegen als bindmiddel voor asfalt.
Dat inzicht brengt Reumer tot het schrijven van de volgende regels: “temidden van de Achterhoekse weilanden heb je daar geen enkele notie meer van, van die zilte moddervlakte aan de rand van een zee die doorliep tot Krakau, en van sauriërs die langzaam soppend hun pootafdruk achterlieten in een sediment dat 230 miljoen jaar later zou worden vermalen tot bindmiddel voor de A12.”
Een prachtig boek!
Opgeraapt Opgevist Uitgehakt
Jelle Reumer
Paperback
Pagina's: 288
ISBN: 9789025426286
Uitgeverij Contact 2008
€ 24.95
Vanaf 24 mei 2008 presenteert het Natuurhistorisch Museum Rotterdam ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’, een uniek overzicht van fossielen uit Nederlandse bodem. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de tijd, van 500 miljoen jaar oud buizenzandsteen uit Drenthe, 70 miljoen jaar oude haaien en zee-egels uit het Limburgse Krijt tot de relatief jonge skeletdelen van mammoet, sabeltandtijger en beloega die uit de Noordzee zijn opgevist. Deze en andere prachtfossielen - topstukken uit Nederlandse museumcollecties en privé-verzamelingen - geven een beeld van onze prehistorie dat nergens anders zo compleet te zien is.
bron: Natuurhistorisch museum Rotterdam
Voorbeeld van een prehistorisch dier dat in Nederland leefde is de mosasaurus. Mosasaurus, ook wel Maashagedis genoemd, is een geslacht uit de Mosasauridae, een groep uitgestorven sauriërs die in zee leefde. Mosasaurus heeft zijn naam te danken aan de rivier de Maas (Latijn: Mosa) die aan de voet van de Sint Pietersberg stroomt. Mosasaurus leefde in het Maastrichtien, het laatste deel van het Krijt-tijdperk, van 71,3 tot 65,4 miljoen jaar geleden.
bron: Wikipedia.nl
Een mosasaurus in actie: