DIEDERIK GERLACH, PROMENADE LANGS HET GEMIS

Geplaatst op 23 september 2008 door Redactie
Diederik Gerlach, promenade langs het gemis

Onlangs verscheen als 21ste deel in de reeks ‘Haags Palet’ een monografie over de schilder Diederik Gerlach onder de titel Promenade langs het gemis.

De titel geeft al aan dat het boekje gewijd is aan een kunstenaar met een grote belangstelling voor wat verloren ging – een zeldzaamheid in de hedendaagse kunst. De hoofdtekst van Philip Peters klinkt daarom ook enigszins verontschuldigend: “De schilder zoekt niet altijd de traditie op […] Maar er zijn schilders die zich er graag mee verstaan, voor wie historisch besef belangrijk is en deel uitmaakt van hun thematiek. Diederik Gerlach is zo’n schilder.”
Daarbij wijst de auteur er op, dat de verwijzingen naar het verleden hier niet eenvoudig of eenduidig zijn. De uitstekend gedrukte reproducties tonen boeiende beelden, die appelleren aan de herinnering, terwijl het eigenlijk heel moeilijk te zeggen is waar precies naar wordt verwezen.
‘Evocatief’ is het sleutelwoord, en het is mooi. De begeleidende teksten bieden een ingang, maar het fijne van het werk wordt niet verwoord.

De afbeelding: Promenade, 2008 acryl op linnen, 40X60, twee delen

Diederik Gerlach, promenade langs het gemis.
Stichting Haagse Beeldende Kunst en Kunstnijverheid
ISBN 978-90-70003-22-7
€ 15,-

Over Diederik Gerlach
Bericht geplaatst in: artikel, pas verschenen