TWEE DIRECTEUREN VOOR NATIONAAL HISTORISCH MUSEUM

Geplaatst op 28 september 2008 door Redactie
Twee directeuren voor Nationaal Historisch Museum

Ze dragen snelle streepjespakken, mooie overhemden en een stoppelbaard.

Erik Schilp (40) en Valentijn Byvanck (43) voldoen in geen enkel opzicht aan het oude beeld van de stoffige museumdirecteur.

"De Viktor en Rolf van de musea, als ik ze hier zo zie. Alleen de brillen ontbreken", zei minister Plasterk gisteren in Den Haag bij de presentatie van het tweetal als de nieuwe directie van het Nationaal Historisch Museum dat in Arnhem moet verrijzen. Atzo Nicolaï, het VVD-Kamerlid en voorzitter van de Raad van Toezicht van het museum maakte afgelopen vrijdag de benoemingen bekend voor dit volgens minister Plasterk „prestigieus en politiek gevoelig project”. Het tweetal komt van regionale musea. Schilp (1967) is nu directeur van het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en Valentijn Byvanck (1964) van het Zeeuws Museum in Middelburg.

Uit hun tijdelijke aanstelling spreekt geen gebrek aan vertrouwen, zegt Nicolaï. „Voor het figuurlijk bouwen, het ontwikkelen van een concept en het aangaan van contacten met onderwijs, sponsors en media, zijn andere kwaliteiten nodig dan voor het runnen van een museum. Na voltooiing zijn er minder directeuren nodig. Dan stellen we één iemand aan de leiding.” Plasterk: „Het is niet zo dat ze ontslagen worden als de bouw klaar is.” Het nieuwe duo gaat niet het bouwen zelf leiden. Daar wordt nog een bouwdirecteur voor aangetrokken.

Bron: NRC

 

 

Bericht geplaatst in: artikel